Mâine, 19 mai, deputații vor dezbate în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova, care prevede abolirea imunității parlamentare a deputaților în anumite cazuri de încălcare a legislației.

Așadar, deputații ar putea rămâne fără imunitate parlamentară, întrucât practic toți s-au propunțat public până acum că nu au nevoie de acest privilegiu și ar vota pentru excluderea imunității. Cât de sinceri au fost însă aleșii poporului până acum, se va vedea la ședința de joi a Legislativului, când va fi suspus dezbaterilor în plen acest subiect.

Imunitatea deputaților va fi exclusă în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Mai mult, în cazul acestor acuzații aduse deputatului, nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, reținerea, arestarea sau percheziționarea persoanei.

În acest sens, cabinetul de miniștri a avizat pozitiv inițiativa legislativă privind modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova.

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat că scopul acestui proiect este prevenirea și combaterea corupției de nivel înalt.

”Sperăm că în Parlament se vor găsi voturile necesare pentru a exclude acest „scut” pentru tragerea la răspundere, care este imunitatea parlamentarului pentru infracțiunile de corupție”, a spus ministrul Sergiu Litvinenco.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de către Parlament și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE