Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Comandant Suprem al Forțelor Armate, a participat astăzi la ședința de bilanț a Armatei Naționale pentru perioada ianuarie-octombrie 2023.

În cadrul evenimentului, au fost trecute în revistă rezultatele activității instituției de apărare la capitolul instruire a efectivului, participare în misiuni internaționale de menținere a păcii, dar și asistența externă pentru modernizarea capacităților de apărare ale țării.

În deschiderea ședinței, ministrul apărării, Anatolie Nosatîi a menționat că Armata Națională a înregistrat progrese semnificative în realizarea obiectivelor strategice ale instituției de apărare, datorită efortului comun și profesionalismului militarilor și angajaților civili, dar și susținerii considerabile din partea conducerii țării.

Astfel, ministrul Nosatîi s-a referit la creșterea bugetului pentru apărare în anul 2023, sporirea asistenței externe pentru modernizarea Armatei Naționale, proiectele de renovare a infrastructurii militare, precum și creșterile salariale pentru efectiv.

După audierea raportărilor, președintele Maia Sandu a apreciat devotamentul, profesionalismul și realizările înregistrate pe parcursul anului de instituția de apărare.

„În ciuda situației de securitate volatile în regiunea noastră, ați avut un an cu multe realizări. Ați continuat să modernizați forțele armate. Ați continuat să construiți parteneriate militare cu statele democratice occidentale. Ați ajutat prietenii din Ucraina antrenând geniști, de care ei au mare nevoie pentru a demina câmpurile agricole și localitățile eliberate. Ați contribuit prin misiuni de menținere a păcii la stabilitatea regională și internațională. Prin aceste acțiuni, ați demonstrat că forțele armate sunt un element esențial pentru securitatea și apărarea națională”, a declarat șeful statului.

Comandantul Suprem al forțelor armate s-a referit și la importanța procesului de transformare a Armatei Naționale.

„O armată bine echipată, dar prost plătită și îngrijită, nu va face față provocărilor. Pentru a reține în sistem pe cei experimentați și a pregăti cadre noi trebuie să sporim atractivitatea profesiei de militar. Susținem inițiativele legislative prin care crește calitatea vieții cadrelor militarilor și îmbunătățirea condițiilor de serviciu ale acestora”, a mai spus șeful statului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE