„Trebuie să luptăm mai eficient împotriva corupției în toate sectoarele, inclusiv în sistemul de justiție, care adesea este folosită de regimurile autoritare pentru a submina statele și democrațiile noastre. Trebuie să fim mai eficienți și mai rapizi în reacțiile noastre la acțiunile menite să distrugă procesele și instituțiile democratice”, a declarat într-un discurs președintele Maia Sandu, la Congresul Conferinței Curților Constituționale Europene, care se desfășoară la Chișinău.

Totodată, șeful statului a salutat participarea reprezentanților ai 40 de curți constituționale europene sau instituții echivalente acestora, printre invitați numărându-se președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, și președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Síofra O'Leary.

„Contribuția dumneavoastră la difuzarea normelor democratice în Europa este esențială, iar munca dumneavoastră în consolidarea statului de drept nu poate fi subestimată”, a conchis președintele.

Tot astăzi, în contextul Congresului CCCE, șefa statului a avut o întrevedere cu președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie. Maia Sandu a reiterat ferm că reforma justiției rămâne o prioritate pentru Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, președinta a apreciat rolul important al Comisiei de la Veneția în asigurarea conformității legislației naționale cu normele și standardele europene

„Procesul de vetting va continua, aceasta fiind cea mai bună opțiune pentru înființarea unui sistem judiciar onest și integru”, a punctat Maia Sandu.

Amintim că la Chișinău are Conferința Curților Constituționale Europene care reunește reprezentanți ai 40 de curți constituționale europene sau echivalente. Evenimentul găzduiește mai mult de 100 de participanți străini, președinți și judecători ai curților constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt.

Membri ai Congresului Curţilor Constituţionale Europene includ 40 de țări, iar Republicii Moldova i-a revenit, prin rotație încă în 2021, președinția acestei structuri. Congresul se reunește periodic pentru schimb de experiență și consolidarea relațiilor bilaterale între țările membre ale forului.

Președintel Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole s-a lăudat în fața omologilor săi occidentali că Rusia a decis să abandoneze Conferința Înaltelor Curți Europene, după ce ai noștri au inițiat exluderea ei din acest for.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE