Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj prin care a îndemnat jurnaliștii să fie critici, să demonstreze curaj și să scoată la iveală adevărul. Aceste îndemnuri au fost lansate în cadrul Forumului Mass-Media 2023, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău.
„În contextul aderării Republicii Moldova la UE este important să ne unim eforturile și să lucrăm împreună pentru acest deziderat. Să aveți rezistență și curaj în a rămâne liberi și neînfricați în fața provocărilor. Să păstrați spiritul critic și angajamentul față de adevăr. Munca voastră este vitală pentru ca societatea noastră să fie informată, educată și pregătită pentru viitor: un viitor comun în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.
De asemenea, ea a vorbit și despre problemele pe care le înfruntă jurnaliștii în activitatea lor. Una din ele tine de piața publicitară din R. Moldova, unde se constată concurență neloială și care pune mari presiuni pe instituțiile mass-media. Totodată un semnal de alarmă este că din 1 ianuarie întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” majorează de peste 3,5 ori tarifele de distribuție a presei tipărite.
„Mai există încă de lucru în domeniul pieței de publicitate, unde încă există concurență neloială, iar Consiliul Audiovizualului întreprinde acțiuni ca acest lucru să fie corectat. Eliminarea influenței de natură oligarhică este una din condițiile Comisiei Europene, condiții necesare a fi îndeplinite pentru lansarea negocierilor de aderare. Iar Comisia Europeană a constatat, în raportul său, îmbunătățiri în acest domeniu”, a specificat Maia Sandu, referindu-se la recentele decizii, prin care au fost retrase licențele a mai multor posturi TV și radio, care au fost finanțate de grupări oligarhice.
Șefa statului a accentuat că societatea din R. Moldova are nevoie de o mai multă informare de calitate, ca să poată face diferența între informare și manipulare.
„Educația pentru media trebuie să devină un obiectiv la nivel de țară, cursurile de alfabetizare media trebuie să ajungă „la firul ierbii”: în fiecare sat și oraș, în fiecare grădiniță, școală, bibliotecă, cămin cultural, ca fiecare cetățean indiferent de vârstă să fie capabil să deosebească informațiile veridice de falsuri și să nu se lase manipulat. Apreciem efortul API și a comunității WatchDog, a entităților media, care muncesc neobosit la demascarea falsurilor tirajate pe nenumărate pagini sponsorizate, dar și de anumite redacții influențate politic”, a mai adăugat Maia Sandu.
Peste 160 de jurnaliști, editori, manageri media, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism participă la Forumul Mass-Media 2023, care a început luni la Chișinău. La evenimentul care se desfășoară timp de două zile, 4-5 decembrie, au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți naționali și de peste hotare. În cadrul Forumului, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică 2023. La finalul Forumului, va fi adoptată o rezoluție care va fi transmisă autorităților naționale și organizațiilor internaționale care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.