Fosta ministră a Educației, Maia Sandu, a explicat de ce nu a dat curs invitației lui Iurie Leancă să se alăture formațiunii PPEM, dar și să se alăture platformei civice „DA”. Unul din motivele invocate de fosta ministră este finanțarea netransparentă a formațiunilor și mișcărilor politice, dar și dorința reală de a combate corupția de către liderii politici, anunță Politik.md.
„Singurul obiectiv în jurul căruia poate fi mobilizat electoratul este combaterea corupției, doar că la moment nu avem partide politice credibile care să abordeze problema în mod categoric. Pe de altă parte, construcția unui proiect politic nou, format din oameni cu trecut ireproșabil, care au curajul să spună lucrurilor pe nume și care au demonstrat un grad înalt de profesionalism, presupune costuri pe care nici eu, nici alți potențiali membri ai echipei nu ni le putem permite”, a menționat Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle Chişinău.
Ea afirmă că deocamdată se va abține de la implicarea în formațiunea condusă de fostul premier, Iurie Leancă. „Așa cum am spus mai sus, dacă voi ajunge vreodată să fac parte dintr-o formațiune politică aceasta va trebui să abordeze toate problemele într-un mod tranșant, mai ales când e vorba de combaterea corupției”, a adăugat Maia Sandu.
Același lucru îl spune și în privința platformei civice „Demnitate și Adevăr”, protestele căreia le susține, dar în cazul formării unui partid, fosta demnitară privește sceptic în privința susținerii unui asemenea fapt.
„E firesc ca să apară unul sau chiar mai multe proiecte politice noi, în situația în care partidele de la guvernare și-au trădat propriul electorat. Este important însă ca acest lucru să se întâmple în mod transparent și oamenii să știe pentru ce sunt mobilizați în Piață.
Nu am discutat despre participarea într-un eventual proiect politic creat din liderii Platformei. Bănuiesc că un asemenea proiect s-ar confrunta cu aceeași dificultate de mobilizare transparentă a resurselor financiare suficiente pentru a concura cu formațiuni poltice care își finanțează activitatea din bani mai puțin curați”, a adăugat Maia Sandu.
De asemenea, ex-ministra a spus că în rândurile partidelor politice există un mare deficit de politicieni integri și asta pentru că liderii de partide nu le permit oamenilor cumsecade să ajungă în fruntea partidului.