Președintele țării, Maia Sandu, spune că nu regretă că nu a plecat la Moscova pentru a participa la negocierile cu Gazprom și că nu are de gând „să vândă o bucată de țară doar pentru a avea jumătate de an gaze mai ieftine”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Molova 1.

„Nu-mi pare rău că nu am plecat la Moscova. Noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem. Eu nu am să mă apuc să vând o bucată de țară doar pentru a avea jumătate de an gaze mai ieftine. Țara noastră este independentă și trebuie să ținem la acest lucru. Da, este greu acum, este greu pentru toți, inclusiv din cauza că nu s-au dezvoltat între timp alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice, pentru că a existat interesul să facă scheme de corupție, inclusiv la achiziția de gaze și energie electrică”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a adăugat că: ,,Cei care astăzi povestesc despre contract, de ce nu au semnat contracte pe termen lung, dacă ei au această capacitate și au tot slujit Moscovei, în loc să slujească propriilor cetățeni? Nu sunt condiții comerciale astăzi, iar prețul nu este de piață, ci unul speculativ (…) Este o nenorocire această creștere a prețurilor. Dacă ar fi metode pe care să le oprim, noi le-am fi oprit demult”.

Șefa statului a mai spus că toată lumea se pregătește pentru o iarnă grea, inclusiv Moldova.

„Asta înseamnă pe cât putem, să ne izolăm locuințele, să reducem pierderile de căldură, pentru că aici va fi problema cea mare. Guvernul lucrează la acest mecanism de compensații și va fi un fond de susținere a cetățenilor care au nevoie de această susținere”, a remarcat Sandu.

Amintim că conducerea companiei Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe ajustarea prețurilor pentru furnizarea gazului natural. Noul tarif ar urma să constituie 27,30 lei (fără TVA) și să fie aplicat retroactiv, din 1 iulie. Împreună cu TVA, tariful ar putea constitui 29,48 lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE