Actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a fost desemnată, oficial, pe 22 august, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. La evenimentul de lansare au participat miniștri, deputați și membri ai formațiunii politice, printre care președintele Parlamentului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean.

Evenimentul de desemnare a candidatei PAS, Maia Sandu, la alegerile prezidențiale, dar și de constituire a grupului de inițiativă a avut loc la Digital Park, acolo unde va fi sediul de campanie pe toată durata perioadei electorale.

Grupul de inițiativă, care va strânge semnături pentru susținerea actualului președinte, a fost anunțat la începutul evenimentului. Din acesta vor face parte tineri, cadre didactice, deputați și persoane vârstnice. Președinte al grupului de inițiativă a fost ales avocatul, Eduard Digore.

În discursul său, Maia Sandu și-a prezentat planul pentru Republica Moldova, structurat pe trei direcții: grija față de oameni, condiții de viață mai bune, pace și buna înțelegere. Ea a subliniat că obiectivul său major rămâne integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, un spațiu al libertății și democrației.

„Nu am visat să fiu ministru sau președinte, mi-am făcut datoria acolo unde a fost nevoie. Sprijinul și încrederea voastră mi-au oferit în 2020 onoarea și responsabilitatea să fac din Moldova o casă mai bună, respectată în lume, ferită de primejdii. Celor care au crezut le spun că vom duce Moldova înainte, vom reuși să facem din țara noastră parte a celei mai dezvoltate părți din uniune – Uniunea Europeană. Nu ne putem schimba poziția geografică, nici istoria, însă putem lua decizii care să ne schimbe destinul. Orice decizie am lua, vreau să ne aducem aminte că Moldova este ceea ce suntem noi și țara va merge acolo unde ne vom duce noi. Vă chem pe toți să rămânem drepți și uniți și să ne implicăm fiecare în scrierea destinului nostru, iar peste câțiva ani să fim mândri de istoria scrisă”, a declarat Maia Sandu.

Joi după-amiază, 22 august, vor fi depuse actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă care o va susține pe Maia Sandu la prezidențiale.

Semnăturile trebuie să fie colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, adică din raioane și municipiile Chișinău și Bălți. Din fiecare unitate se vor strânge cel puțin 600 de semnături.

Un alegător poate susține prin semnătură pe listele de subscripție mai mulți candidați, însă nu poate susține același candidat de două sau mai multe ori.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE