Un fost judecător român, care scandalizase acum câțiva ani opinia publică prin afirmațiile că pedofilia nu este o infracțiune, a obținut cetățenia moldovenească. Fostul judecător Cristi Dănileţ a devenit oficial cetăţean al Republicii Moldova. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care acesta devine cetăţean moldovean.

Decretul privind acordarea cetăţeniei a fost publicat în Monitorul Oficial din 18 noiembrie 2022.

Cristi Dănileţ a fost implicat în mai multe scandaluri în România şi a fost exclus de două ori din magistratură.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus excluderea pentru a doua oară din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ pentru abateri disciplinare, constând în apartenenţa la o formaţiune politică şi desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

"Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică - judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, constând în încălcarea interdicţiei de a face parte din formaţiuni politice şi pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică - judecător în cadrul Tribunalului Cluj sancţiunea disciplinară constând în 'excluderea din magistratură' pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) şi d) din acelaşi act normativ", se arată în decizia CSM.

La scurt timp de la decizia CSM, Danileţ a explicat într-un mesaj pe Facebook că face parte din două ONG-uri care au criticat partidele de la guvernare.

Cine este Cristi Danileț

Cristi Danileț s-a născut în anul 1975. A obținut licența în științe juridice la Facultatea de Drept a Universității „A.I.Cuza” din Iași în anul 1998. În urma unui concurs național devine judecător în același an. A activat la Judecătoria Vatra-Dornei, Judecătoria Cluj-Napoca, Judecătoria Oradea și în prezent este judecător la Tribunalul Cluj, secția penală. În anul 2013 a obținut titlul de doctor în drept la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

A fost consilier al ministrului justiției (2005-2007) și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (2011-2016). Este formator la Institutul Național al Magistraturii în domeniul etică și deontologie judiciară.

A publicat peste 40 de articole de specialitate și 15 cărți cu privire la justiție și anticorupție. Este autor al unor articole de specialitate și de opinie cu privire la istoria recentă a sistemului de justiție și la reforma justiției. A adoptat poziții publice curajoase cu privire la independența justiției, imparțialitatea magistaților și integritatea judiciară.

Este primul judecător din România care și-a făcut propriul blog, în 2007, unde dezbate din perspectivă juridică principalele evenimente sociale și politice din țară. Ține legătura cu publicul larg prin intermediul propriului cont de facebook, unde răspunde zilnic la comentariile care vizează aspecte juridice sau de funcționare a statului. Este inițiatorul unui program de educație juridică pentru elevi (Eduiuris) și autor al primului manual în acest domeniu, „Legea pe-nțelesul tinerilor”, apărut în noiembrie 2017 la Editura Humanitas.

În cursul timpului a făcut parte din organizații precum Transparency International, Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Societatea pentru Justiție. Este membru fondator al asociației VeDemJust – Voci pentru Democrație și Justiție, înființată în anul 2015 pentru a adopta poziții sistematice în vederea promovării statului de drept, apărării drepturilor omului și militării pentru buna guvernări.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE