Bruxelles-ul ar putea priva Georgia de statutul său de candidat la UE dacă Tbilisi nu renunță la legea „agenților străini”

Estonia, Olanda, Cehia și Suedia au propus ca Uniunea Europeană să impună sancțiuni împotriva Georgiei din cauza legii „agenților străini”, scrie The Financial Times.

Țările propun suspendarea regimului fără vize dintre Georgia și UE, înghețarea alocațiilor din fonduri europene și introducerea de sancțiuni specifice împotriva politicienilor georgieni.

Recent, Consiliul Europei a „recomandat cu tărie” Georgiei să abroge controversata sa lege cu privire la „influenţa străină”, a cărei adoptare de către parlament a generat ample manifestaţii în ţară,

Potrivit uneia din comisiile instituţiei, Comisia de la Veneţia, „restricţiile impuse de această lege drepturilor la libertatea de expresie, la libertatea de asociere şi la respectarea vieţii private sunt incompatibile cu condiţiile stricte stabilite de Convenţia europeană a drepturilor omului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat.

Aceste restricţii „nu corespund exigenţelor de legalitate, legitimitate, necesitate într-o societate democratică şi de proporţionalitate”, potrivit instituţiei.

Textul, votat în 14 mai de parlamentul de la Tbilisi, impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

Franţa şi Germania s-au declarat duminică „profund preocupate de situaţia în Georgia”, unde legea adoptată de parlament merge „împotriva valorilor europene”, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de preşedintele Emmanuel Macron şi cosemnat de cancelarul Olaf Scholz.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE