Mai multe asociații din domeniul agrar îl susțin pe ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Asociațiile consideră că o eventuală demisie a lui Bolea ar aduce instabilitate suplimentară şi ar pune în pericol continuitatea proiectelor inițiate în agricultură. Asociațiile au expediat o scrisoare deschisă către Guvern Parlament şi Preşedinție să ia în considerare meritele și eforturile depuse de actualul ministru în beneficiul agriculturii moldovenești care a demonstrat o atenție constantă asupra necesităților producătorilor agricoli, anticipând provocările acestora şi adoptând măsuri pro active pentru a susține agricultorii din toate domeniile de activitate (zootehnic, vegetal, vitivinicol şi industriei alimentare) acordându-le sprijinul necesar pentru a continua implementarea strategiei agricole pentru asigurarea securităţii alimentare naţionale.
SCRISOARE DESCHISĂ
Subsemnații, reprezentanți ai sectorului agricol, membri ai Asociațiilor de profil din Republica Moldova la adresarea Asociației "Forța Fermierului" de a susține măsura solicitată de demisie a Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, comunică următoarele.
Asociațiile de profil agricol din Republica Moldova, îşi exprimă sprijinul ferm faţă de domnul Vladimir BOLEA, Viceprim-ministru, Ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Considerăm că activitatea domnului Ministru Vladimir BOLEA a adus contribuții semnificative pentru dezvoltarea sectorului agricol, având în vedere inițiativele și măsurile adoptate pe parcursul mandatului său. Printre realizările remarcabile ale domniei sale, menţionăm:
Elaborarea şi implementarea unor politici agricole menite să susțină fermierii mici şi mijlocii; Lansarea unor programe de modernizare a infrastructurii agricole şi de sprijin pentru diversificarea producției. Lansarea Programului AGGRI, un suport considerabil pentru ramura producătoare de lapte;
Initiative concrete pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii (implementarea proiectelor de finanțare pentru 3 stații de irigare și care urmează şi pentru alte stații de irigare);
Menţinerea unui dialog deschis cu asociațiile de fermieri şi alte părți interesate; Promovarea produselor agricole moldovenești pe piețele externe. Anul 2024, Republica Moldova a obținut o performanță remarcabilă, reușind să realizeze exportul de carne de pasăre, ouă și produse procesate din carne de pasăre. Aceasta este o realizare semnificativă, reflectând calitatea înaltă a produselor moldoveneşti şi performanțele atât a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cât și a fermierilor. Aceste realizări subliniază încă odată potențialul imens al agriculturii din Republica Moldova pe piețele internaționale, consolidând în același timp imaginea țării ca un furnizor de produse agricole de înaltă calitate.
În acelaşi timp, suntem conştienţi şi de problemele cu care se confruntă sectorul agricol, şi anume, constrângerile unui buget auster, schimbările climatice nefavorabile cum ar fi seceta, lipsa acută a forţei de muncă și criza regională ce reprezintă provocări şi obstacole semnificative în dezvoltarea unei ramuri atât de dependentă cum este agricultura. Dar, cu toate acestea, considerăm că domnul Ministru Vladimir BOLEA, a demonstrat capacitate de adaptare şi leadership în fața acestor dificultăți.
Credem cu fermitate că o eventuală demitere a domnului Ministru Vladimir Bolea, ar aduce instabilitate suplimentară şi ar pune în pericol continuitatea proiectelor inițiate în susţinerea agriculturii şi a fermierilor onești care, produc produse cu valoare adăugată, dezvoltând lanțuri valorice agroalimentare integrate, astfel contribuind la creşterea calității, diversității produselor agricole şi la consolidarea economiei naționale cât și locale, sprijinind dezvoltarea producătorilor autohtoni.
În acest sens, solicităm Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui țării să ia în considerare meritele și eforturile depuse de actualul ministru în beneficiul agriculturii moldovenești care a demonstrat o atenție constantă asupra necesităților producătorilor agricoli, anticipând provocările acestora şi adoptând măsuri pro active pentru a susține agricultorii din toate domeniile de activitate (zootehnic, vegetal, vitivinicol şi industriei alimentare) acordându-le sprijinul necesar pentru a continua implementarea strategiei agricole pentru asigurarea securităţii alimentare naţionale.