Expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dizabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și 6,6% din povara globală a accidentului vascular cerebral.
În prezent, în Republica Moldova se realizează un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației generale la plumb, fiind folosit ca bio-marker sângele. Rezultatele preliminare indică un conținut mediu al plumbului de la 0,1μg/- la 2,552 μg/dL (mediu 0,253 μg/dL), deci în mărimi ce confirmă importanța contracarării factorului expunerii la plumb, degradant pentru sănătatea populaţiei.
Atenționăm că, plumbul afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale, este deosebit de periculoasă pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare.
Pe parcursul săptămânii curente, vor avea loc mai multe evenimente şi activităţi organizate de către specialiştii autorităţilor publice centrale în comun cu asociaţiile obşteşti şi mediul academic cu scopul de a aduce în atenția publicului consumator de produse alimentare, cosmetice, decorative și recreative, informațiile privind riscurile de intoxicare cu plumb și modalitățile de prevenire a acestora.
Recomandări pentru populație:
1. Identificați posibilele surse de plumb din jurul dvs.
2. Limitați utilizarea produselor cu conținut de plumb.
3. Folosiți vopselele pe bază de apă/ulei și nu plumb în lucrările de reparație.
4. Fiți precauți ce vopselele folosite în pictură.
5. Asigurați-vă că obiectele de mobilier nu conțin plumb.
6. Igienizați casa în mod regulat, pentru a îndepărta praful/murdăria care poate conţine particule de plumb.
7. Nu lăsați copilul să se joace în locuri cu obiecte sau pereți învechiți.
8. Nu procurați jucării din surse nesigure și de o calitate incertă.
9. Spălați mâinile copiilor după joacă, pentru a îndepărta praful de plumb invizibil.
Menționăm că, în cadrul proiectului "Consolidarea capacităților societății civile în implementarea abordării strategice a Managementului Chimic Internațional, în Republica Moldova", A.O. EcoContact a analizat compoziția jucăriilor de pe piața locală. Testarea a 50 de jucării achiziționate în centre, piețe comerciale și en-gros din Chișinău a confirmat datele obținute la nivel regional și internațional, potrivit cărora până la 30% din jucăriile testate depășesc de zeci de ori și, uneori, de sute de ori concentrația admisă de metale grele, inclusiv plumbul, în aceste produse.