Actriţa basarabeană Tamara Buciuceanu-Botez sau profesoara Isoscel, sărbătoreşte astăzi, 10 august, împlinirea a opt decenii.
Tamara Buciuceanu s-a născut la 10 august 1929, în Tighina, R. Moldova, iar în 1944 s-a refugiat în România.
A frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri» din Iaşi, însă în anul IV de studii s-a transferat la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu.
A jucat în nenumărate filme şi piese de teatru. A fermecat generaţii întregi de elevi cu rolul profesoarei „Isoscel” din seria de filme „Liceenii”. A mai jucat în „De ce trag clopotele, Mitică?” , „Chiriţa în provincie” sau „Nunta mută”.
Când se gândeşte la ai săi, chipul i se luminează, scrie presa românească. “Tata şi mama, oameni minunaţi, care au cunoscut şi au iubit arta, ne-au alimentat dragostea pentru frumos, pentru teatru, pentru muzică. Ne-au ajutat foarte mult. Şi totdeauna, de câte ori am o premieră, gândul meu se îndreaptă către ei”, a declarat actriţa pentru presa din România.
Viata nu a fost deloc usoara. “La părinţi, eram trei fete şi doi băieţi. Unul dintre fraţi a plecat definitiv. M-a afectat enorm. Şi m-a pus pe gânduri. De atunci, am învăţat să apreciz fiecare clipă a vieţii. Acum, o singură dorinţă mai am, cea din totdeauna: Să fiu sănătoasă şi să-mi mai deie Dumnezeu încă vreo câţiva ani ca să fac cadou publicului ore de neuitat! Simt că sunt iubită. Şi rămân datoare publicului, căci el mi-a facut cariera!”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE