Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, și-a dat demisia din funcție. Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a propus eliberarea acestuia din funcție la ședința de miercuri, 8 noiembrie, a Guvernului.
„A fost o onoare să conduc Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova. A fost o perioadă dificilă, cea mai dificilă din istoria Republicii Moldova, dar în care instituția pe care am condus-o a făcut față provocărilor. Vreau să mulțumesc echipei pentru dedicație și profesionalism. Le mulțumesc colegilor din sistemul afacerilor interne și din sistemul de apărare și securitate națională cu care am lucrat în această perioadă împreună. Nu în ultimul rând le mulțumesc partenerilor noștri care contribuie la dezvoltarea instituțională a Poliției de Frontieră fără precedent. Unicul interes pe care l-am avut și îl voi avea în continuare, a fost interesul țării și a cetățeanului”, a scris Vasiloi.
Este a doua demisie a lui Rosian Vasiloi de la șefia Pliției de Frontieră acesta a mai condus instituția pe perioada când Andrei Năstase era ministrul de Interne în guvernul Maiei Sandu.
Mandatul lui Rosian Vasiloi la conducerea Poliției de Frontieră a fost marcat de multiple scandaluri. Opoziția parlamentară l-a învinuit că ar favoriza contrabanda la hotar, iar ultimile incidente de la Aeroportul din Chișinău au șifonat și mai tare imaginea lui. După atacul armat din Aeroport opinia publică i-a cerut demisia, iar sub presiunea societății, MAI a pornit o anchetă internă. Vasiloi a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, în legătură cu atacul armat care a avut loc al Aeroportul Internațional Chișinău pe 30 iunie, care a luat viața a doi angajați. Ulterior, Adrian Efros, ministrul afacerilor interne, a prezentat rezultatele anchetei interne pe acest caz prin care patru au fost demiși, iar șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră.
După aces caz nefericit, Vasilioi a scris că securitatea aeroportuară a fost fortificată prin suplinirea angajaților Poliției de Frontieră.
Un alt caz în care a fost vizată Poliția de Frontieră a avut loc pe 4 noiembrie când un cetățeanul azer venit cu o cursă de la Istanbul a părăsit ilegal teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Cetățeanul din Azerbaidjan, intenționa să ajungă în Ucraina, însă nu a putut justifica scopul vizitei. Fiind în așteptarea cursei aeriene care urma să-l transporte înapoi, străinul „s-a folosit de vulnerabilitățile de infrastructură” din Aeroport și a părăsit zona de securitate cu acces restricționat. Poliția de Frontieră a anunțat că a fost pornit un proces penal, iar până la finalizarea acțiunilor de urmărire penală, „străinul a fost îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova”.