După şase ani de aşteptare, bustul romancierului Liviu Rebreanu a fost dezvelit pe Aleea Clasicilor, vineri, 27 noiembrie, chiar de ziua scriitorului. Bustul realizat din ipsos de Miliţa Patraşcu, una din discipolele lui Constantin Brâncuşi, a fost păstrat timp de şase ani în incinta Uniunii Scriitorilor. Ministerul Culturii a refuzat până acum amplasarea bustului pe motiv că nu ar fi original.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Uniunii Scriitorilor, Ministerului Culturii, Primăriei Municipale, profesori, liceeni, dar şi o delegaţie din judeţul Bistriţa-Năsăud, locul de baştină al scriitorului, care au vorbit despre importanţa operei lui Rebreanu în litaratura română şi au depus ulterior flori la bustul scriitorului.
“Avem ceea ce merităm. Mulţi ani la rând depuneam flori aici la postament. Azi, în sfârşit, l-am adus acasă pe Rebreanu”, a declarat preşedintele interimar Mihai Ghimpu.
Scriitorul bistriţean Ioan Pintea a mulţumit Uniunii Scriitorilor, Ministerului Culturii şi Primăriei Chişinău pentru că s-au implicat şi au reuşit după o tergiversare de şase ani, amplasarea bustului pe Aleea Clasicilor, lângă un alt mare romancier, Mihail Sadoveanu.
“Eu vin des la Chişinău şi îmi place să vin pe Aleea Clasicilor cu flori la busturile scriitorilor. Mă bucur că voi avea un loc special unde voi putea medita de câte ori vin la Chişinău”, a spus plin de emoţii scriitorul român Ioan Pintea.
Totodată, scriitorul Iulian Filip a anunţat intenţiile Uniunii Scriitorilor de a amenaja în Grădina Publică “Ştefan cel Mare” şi un panteon universal cu busturile celor mai renumiţi scriitori universali, cum ar fi Ovidiu, Dante Aligheri, Miguel Cervantes, Victor Hugo, William Shakspeare şi alţii.
Amintim că Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885 în satul Târlişua (din fostul comitat Solnoc Dăbâca - azi judeţul Bistriţa-Năsăud), fiind primul din cei 14 copii ai învăţătorului Vasile Rebreanu şi ai Ludovicăi (născută Diuganu). În tinereţe, mama sa (1865/1945) era pasionată de teatru, fiind considerată “primă diletantă” pe scena Becleanului de baştină. Ambii părinţi constituie modelele familiei Herdelea care apare în Ion, Răscoala, Gorila, etc. Scriitorul a încetat din viaţă la 1 septembrie 1944 la Valea Mare, la vârsta de 59 de ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE