LIVE TEXT: 17:00 Maia Sandu : Vreau să-i mulțumec prim-ministrului Norvegiei pentru sprijinul care îl acordă Norvegia, Republicii Moldova și pentru decizia recentă despre aceste aproximativ 50 de milionae de euro care urmează să fie alocate Moldovei. Vom discuta despre cum vor fi folosite aceste resurse.

LIVE TEXT: 12:30 Toate delegațiile au sosit deja în RM; Ultima delegație ajunsă la Chișinău a fost cea din San Marino

Delegațiile au fost întâmpinate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău de către ambasadorii țărilor Uniunii Europene la Chișinău, iar ulterior s-au îndreptat spre Bulboaca, unde se desfășoară Summitul Comunității Politice Europene.

Peste 40 de avioane au fost parcate pe pista AIC. Precizăm că spațiul aerian al RM este protejat pe durata desfășurării summitului Comunității Politice Europene de NATO.

LIVE TEXT: 10 :40 Vladimir Zelenski și Dorin Recean au avut o întrevedere oficială la Mimi

10:30 Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell și Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen au ajuns la Castelul Mimi. Au sosit și cancelarul Austriac , președintele Serbiei,Prim-ministrul Belgiei

LIVE TEXT: 10:00 Președintele Volodimir Zelenski și președintele Maia Sandu au făcut declarații de presă. Pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski se află la Chișinău.

Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski”, a menționat președinta Maia Sandu.

În replică, președintele ucrainean a mulțumit poporului din Republica Moldova pentru ajutorul acordat refugiaților din Ucraina.

„Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura. Mulțumesc Republicii Moldova că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse”, a precizat Zelenski.

E zi istorică în Republica Moldova. La Bulboaca are loc Summitul Comunității Politice Europene (CPE). În premieră, evenimentul reunește circa 50 de lideri europeni

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski este prezent la Summitul Comunității Politice Europene. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Liderul de la Kiev a apărut la castelul Mimi, unde a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu. Zelenski a anunțat într-un mesaj că urmează multe întâlniri, fiind primul invitat pe covorul roșu.

Evenimentul propriu-zis va începe la ora 10:30, cu ceremonia de întâmpinare a delegațiilor oficiale. Președintele Maia Sandu va întâmpina delegațiile, care vor ajunge în Bulboaca. Totodată, lideri europeni vor face declarații pentru jurnaliștii prezenți la Bulboaca. Ceremonia oficială de deschidere a Summitului va avea loc la ora 12:00. La ora 12:30, liderii vor face o fotografie de grup și apoi, vor avea loc mese rotunde. O conferința de presă, găzduită de președinta Maia Sandu, împreună cu liderii europeni, este programată să aibă loc la ora 17:00.

Primii care au sosit în țara noastră au fost președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borell, președintele Consiliului European, Charles Michael, președinții Elveției, Bosniei și Herțegovinei, Azerbaidjanului, precum și prim-miniștrii Georgiei, Portugaliei, Belgiei, Armeniei, Maltei, Luxemburgului, Islandei, dar și alți oficiali.

În ajunul evenimentului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că această reuniune va consolida dialogul politic între statele membre ale UE, precum și cele din afară, va oferi oportunități reale de interconectare a Republicii Moldova în spațiul european.

Ceremonia oficială de deschidere a evenimentului va avea loc la ora 12:00 și va dura 30 de minute. Liderii vor face o fotografie de familie, după care vor fi desfășurate mesele rotunde. Vor urma întrevederi bilaterale, care vor avea loc în după-amiaza zilei.

Conferința de presă este prevăzută pentru ora 17:00 și va fi susținută de către președinta Maia Sandu împreună cu liderii europeni.

Subiectele care se vor discuta în cadrul acestui forum internațional vor fi concentrate pe securitate, energie și conectivitate.

„Securitatea este problema cea mai arzătoare și înțelegem cu toții de ce. Pentru că avem un război la hotar și pentru că ne dorim ca pacea să revină pe continent și să dormim liniștit știind că nu moare nimeni în Ucraina și că nu este niciun pericol pentru noi si pentru alte țări”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în ajunul evenimentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE