Statul vrea un control mai strict la achitările cu bani cach. Acestea vor fi limitate de un plafon aprobat prin lege, fie este vorba de procurarea imobilelor, fie a unui automobil
În funcție de categoria plătitorilor care sunt persoane juridice și de specificul și frecvența plăților, limita achitărilor în numerar va fi de 100.000 cumulativ lunar sau anual. Iar în cazul persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător - limita va fi de 100.000 de lei pentru o plată în numerar.
La cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie, ceea ce înseamnă circa 1,37 milioane de lei, iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie sau circa 685 mii de lei.
Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.
Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1 % din sumă tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar, se vor aplica amenzi în mărime de la 3 % la 10 % din sumă.
Legea urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.