LIVE TEXT:15:20 Asociația Fermierilor menționează că în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei s-a discutat detaliat un nou mecanism de creditare a fermierilor.
„ ODA și băncile au acceptat creditarea garantată. Probabil mecanismul respectiv se va aplica din 15 martie. Credit pentru mijloace circulante pe o perioadă de maximum 60 luni cu o perioadă maximală de grație de 12 luni. Garanția statului va fi de 80 procente pentru suma maximalî 1,6 milioane lei. În acest plafon nu intră cele 500 mii de lei în cadrul proiectului Creditului de urgență. Este un produs permanent de creditare, aplicat pentru toți fermierii cu rulaj anual pană la 50 mln lei, indiferent de domeniul de producere, nu doar cereale. De asemenea, am convenit că degrabă va fi aprobat un proiect de lege care ar interzice sustragerea de către creditori a celor 500 mii , acordate în cadrul primului credit de urgență. Am abordat și problema celor care au conturi blocate de creditori sau de fisc. Ne-au promis că vor identifica o soluție în cadrul acestui proiect de lege. Vedem cum vor funcționa aceste două mecanisme de creditare. Parcă, toate 6 bănci le-au acceptat. Suntem în mare întârziere. Regretăm că nu am fost auziți în noiembrie. Nu înțelegem cine i-a încurcat ministerului Agriculturii să aplice asemenea măsuri cîteva luni in urmă și de ce era nevoie de proteste. Câți agricultori ar fi fost salvați atunci! Din păcate azi ministrul Bolea așa și nu a prezentat scrisoare promisa către Bruxeless ca ajutor de urgență pentru agricultorii care au suferit de crizele din 2022-2023. Totodată, ministerul Finanțelor a respins solicitările noastre referitoar la acordarea compensațiilor minimale și rambursarea necondiționată a TVA. Fermierii vor monitoriza atent dacă mecanismele de creditare vor începe a funcționa și după 15 martie”, menționează Forța Fermierilor
Astăzi continuă ședința Comisiei pentru soluționarea revendicărilor fermierilor-protestatari, la care urmează să fie discutate câteva probleme. Este vorba de :
1. Mecanismul nou de creditare garantată pentru mijloace circulante, care prevede acordarea agricultorilor creditelor pentru perioada de 5 ani cu perioada de grație de 1 an în sume maximale pănă la 2 mln lei.
2. Posibilitatea rambursării necondiționate fermierilor a TVA, cu care statul li este dator.
3. Posibilitatea alocării compensațiilor agricultorilor în forma de plăți directe pentru fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023.
4. Poziția BNM privind modificarea Regulamentului, care ar permite prin derogare restructurarea creditelor fermierilor în 2024 fără ca aceste să fie catalogate neperformante cu rezervări suplimentare a mijloacelor financiare în fondul de risc.
5. Claritate cu perioada livrării motorinei române.