Acuzatorii de stat din țară se întrunesc vineri, 22 decembrie, pentru a alege noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a supleanții acestora. Reluarea Adunării Generale a Procurorilor (AGP) vine după decizia Comisie Pre-Vetting privind reevaluarea a trei candidați. Potrivit Comisiei, Vitalie Codreanu, Cristina Gladcov și Anatolie Gîrbu nu au promovat evaluarea reluată. Cei trei procurori au contestat deciziile la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), unde joi, cu o zi înainte de Adunare, au avut loc ședințe de judecată, dar examinarea cauzelor a fost amânată pentru 11 și 15 ianuarie.
Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc a declarant ședința deschisă și deliberativă. La Adunarea Generală a Procurorilor sunt prezenți 490 de procurori dintre cei 600 în funcție.
CSP a admis la alegeri următorii candidați, care, potrivit deciziilor Comisiei Pre-Vetting, au promovat evaluarea:
- din rândul procurorilor Procuraturii Generale - Iuri Lealin și Dumitru Obadă;
- din rândul procurorilor procuraturilor specializate și teritoriale - Mariana Cherpec, Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan.
Conform Legii cu privire la Procuratură cinci membri ai CSP sunt aleși de către Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor în funcție prin vot secret, direct și liber exprimat, după cum urmează:
a) un membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale;
b) patru membri din rândul procurorilor de la procuraturile teritoriale și specializate.
În debutul adunării, Procurorul General Interimar, Ion Muntean a declarat „Noi suntem responsabili de schimbarea în sistemul procuraturii și urmează să dăm dovadă de curaj, maturitate, abordare profesionistă în raport cu sarcinile ce ne revin, doar atunci nu vor mai putea fi justificată salarizarea redusă a procurorilor de către guvernare. Decizia pe care urmează să o luăm astăzi va determina viitorul și rolul instituției în sistemul judecătoresc. În calitatea mea de conducător al acestei instituții, dezaprob și eu anumite procese și chestiuni care vizează nemijlocit activitatea noastră, dar conștientizez că am ajuns în acest impas datorită indiferenței noastre, neprofesionalismului pe alocuri și nu exagerez să spun, a lipsei de independență. Avem posibilitatea să demonstrăm că suntem determinați și hotărâți să ne asumăm schimbări, provocări, consecințe pentru a putea contribui la înfăptuirea autentică a actului de justiție.”
Cu un mesaj a venit și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru
„Astăzi este o zi foarte importantă pentru sistemul procuraturii. Are loc continuarea Adunării Generale a Procurorilor, unde urmează să fie aleși membrii Consiliului Superior al Procuraturii, dintre candidații care au trecut evaluarea integrității etice și financiare (pre-vettingul). Îndemn și încurajez toți procurorii să se implice activ în acest exercițiu și să avanseze pentru ca să fie format un organ de auto-administrare cu membri profesioniști și integri, care să contribuie la reformarea justiției și combaterea corupției, la creșterea încrederii oamenilor în procuratură. Acest lucru este esențial atât pentru țară, cât și în contextul angajamentelor noastre în procesul de aderare la UE. Acum, este de datoria fiecăruia, inclusiv a procurorilor, să contribuie ca aceste angajamente să fie realizate. Stimați procurori, societatea are așteptări mari și justificate. Este momentul să demonstrați că vă doriți schimbarea și să puneți umărul ca acest lucru să se întâmple”, a scris ministrul Justiției.
Șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu participă la Adunarea Generală a Procurorilor. Potrivit președintei Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, Veronica Dragalin s-ar afla în concediu.