Listele din 5 aprilie despre care s-a vehiculat că au fost false, sunt reutilizate. Aşa arată un raport al Institutului Pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), prezentat vineri, 24 iulie.
Potrivit raportului, din 33 localităţi monitorizate de 61 de observatori, doar trei localităţi au utilizat liste refăcute. Totodată, observatorii spun că 14 localităţi monitorizate susţin că nu au primit recomandări de la Comisia Electorală Centrală (CEC) de a modifica listele.
Astfel, susţin experţii IDOM, pe listele electorale continuă să figureze personae decedate, persoane cu viza de reşedinţă retrasă (inclusive absolvenţii instituţiilor universitare), persoane neidentificabile, precum şi adrese greşite.
Cele mai multe încălcări, potrivit raportului, în efectuarea listelor electorale, au fost înregistrate în localităţile guvernate de reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor (PCRM).
Astfel, arată datele, în trei localităţi administrate de membri PCRM, persoanele plecate peste hotare sunt excluse din liste, ceeea ce contravine legislaţiei, se specifică în raport.
Cât priveşte afişarea listelor electorale de către Birourile Secţiilor de Vot, doar în 8 localităţi din cele 33 monitorizate, s-a întâmplat acest lucru la timp.
Proiectul a fost implementat în perioada 27 iunie-16 iulie, cu suportul Consiliului Europei şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Au fost monitorizate municipiile Bălţi şi Chişinău, precum şi mai multe sate din opt raioane.
Solicitat de Politik, Iurie Ciocan, secretarul CEC a precizat că “CEC nu face comentarii pe marginea acetui raport până nu va primi raportul şi îl va studia”. Întrebat despre riscul unor liste electorale false la alegrile din 29 iulie, Ciocan a declarat că “nu sunt liste false”. Totodată, acesta a mai specificat că CEC a primit listele electorale de la APL la 6 iulie, dar acestea au fost verificate de membrii CEC “în limita posibilităţilor”.