Ucraina și-a conturat o serie de propriile „linii roșii”, în timp ce SUA discută ce concesii va trebui să facă Kievul pentru a pune capăt războiului, notează The Independent .
În timp ce lumea așteaptă să vadă dacă dictatorul rus Vladimir Putin va fi de acord cu o încetare a focului de 30 de zile, înalți oficiali ucraineni au declarat reporterilor că este puțin probabil. Ei cred că Rusia nu vrea să încheie o înțelegere rezonabilă.
Președintele american Donald Trump a vorbit despre discuții „bune și productive” cu Rusia, dar Ucraina a identificat câteva condiții-cheie pentru discuțiile de încheiere a războiului cu care Putin ar putea să nu fie de acord, se arată în publicație.
Printre cererile Ucrainei:
-refuzul de a transfera teritoriile care au fost ocupate din 2014 sub controlul Federației Ruse;
-întoarcerea a mii de copii ucraineni răpiți de Rusia;
-întoarcerea a mii de civili deținuți ilegal de Rusia care nu sunt considerați prizonieri de război și, prin urmare, nu pot participa la schimburile de prizonieri;
-garanții internaționale de securitate.
Oficialii ucraineni le-au spus reporterilor că rușii, cel mai probabil, amânau timp. Aceștia au subliniat că Putin încearcă în prezent să obțină cea mai puternică poziție posibilă în viitoarele negocieri.
"Vrem să facem pace, dar vrem o pace pe termen lung, nu o încetare scurtă a focului. Nu vrem ca copiii noștri să ducă această bătălie. Putin joacă jocuri. Am făcut un pas decisiv - acum este rândul lui", a spus un oficial.
Publicația a adăugat că întoarcerea a zeci de mii de copii răpiți în Ucraina este unul dintre punctele cheie ale disputei. Partea ucraineană spune că știe despre cel puțin 20.000 de copii care au fost duși în Rusia sau pe teritoriul ocupat fără acordul familiilor sau al tutorilor lor de la începutul războiului.
Una dintre principalele cereri ale lui Putin este ca Ucraina să cedeze regiunile Herson, Zaporizhia, Donețk și Lugansk. Oficialii ucraineni au declarat reporterilor că s-au resemnat deja cu faptul că linia frontului actual a fost înghețată. Cu toate acestea, ei au subliniat că predarea către Rusia a teritoriilor pe care Kremlinul nu le-a ocupat încă ar depăși „liniile roșii”.