Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă pentru Moldova o agendă de reformare, bazată pe un program comprehensiv al armonizării legislației Moldovei cu normele UE. Liniile generale ale acestui Acord au fost publicate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Acordul de Asociere (AA) cuprinde:  un preambul, care reprezintă partea introductivă a Acordului, cu indicarea scopului și esenței acestuia. Aici se face referința la valorile comune ale R. Moldova și UE, la aspirațiile europene ale Moldovei, inclusiv la angajamentul RM de a dezvolta o democrație durabilă și o economie de piață.
Documentul mai conține și 7 titluri – Principii Generale, în care se menționează despre suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre, despre economia de piață, buna guvernare, lupta cu corupția și lupta împotriva crimei organizate și terorismului.
Dialogul Politic și Reforme, Cooperarea în domeniul Politicii Externe și de Securitate. Aici se menționează despre dialogul politic privind reformele pe plan național, precum și cele ce țin de politica externă și de securitate, pentru a asigura pacea și securitatea pe continentul european, de a consolida principiile democratice, statul de drept și buna guvernare, drepturile omului și libertățile fundamentale.
Justiție, Libertate și Securitate - ține de consolidarea dialogului dintre R. Moldova și UE în domeniul migrației, a azilului și managementului frontierelor. Importanța introducerii unui regim de călătorie fără vize pentru cetățenii moldoveni, la momentul potrivit, este recunoscută în Acord. Tot aici este reflectat și angajamentul pentru combaterea crimei organizate și spălării banilor.   
Cooperarea Sectorială și Economică. Acesta vizează dialogul economic, managementul finanțelor publice și controlul financiar, politici fiscale și cooperare în sectorul vamal. De asemenea este prevăzută o cooperare privind transportul, protecția mediului, energetică, precum și se reconfirmă participarea R. Moldova la Agențiile și Programele Comunitare.
Comerț și Aspecte ce țin de Comerț (DCFTA - Deep and Comprehensive Free Trade Agreement): Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător. Acesta ține de parteneriatul comercial dintre R. Moldova și UE, prin eliminarea unor taxe și bariere în comerțul cu bunuri, prestarea serviciilor, circulația capitalului și investițiilor. Potrivit informațiilor oferite de Guvern, UE s-a angajat să susțină Moldova în promovarea celor mai costisitoare reforme legislative, prin asistență tehnică și financiară.
Prevederi Instituționale, Generale și Finale. Va fi creat un Consiliu de Asociere UE-Moldova, pentru luarea deciziilor în domeniu, și care va fi asistat în realizarea sarcinilor de către un Comitet de Asociere.  Pentru cooperarea parlamentară, se va crea un Comitet Parlamentar de Asociere, iar pentru comunicarea eficientă cu societatea civilă se va crea o Platformă a Societății Civile. Una dintre prevederi stabilește armonizarea graduală a legislației R. Moldova la standardele UE. În acest timp, Moldova va fi monitorizată în aplicarea angajamentelor asumate și se periodic se vor efecuta evaluări.
Cooperarea Financiară inclusiv clauze Anti-fraudă.  Acestea țin de asistența financiară acordată țării noastre de către partenerii din UE.
Acordul mai conține anexe, ce includ referințe clare la legislația UE ce urmează a fi preluată de R. Moldova, cu termene exacte de implementare, iar la sfârșit Acordul conține un sub-capitol referitor la Protocoale. Durata Acordului de Asociere a R. Moldova la UE este nelimitată, iar textul Acordului va fi redactat în cele 24 de limbi ale statelor membre UE.    

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE