Încă zece localităţi din ţară, populate de minorităţi etnice, vor beneficia de cursuri gratuite de studiere a limbii de stat. De la 1 septembrie Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) dă startul unui nou an de studiu în cadrul Programului de Instruire Lingvidtică pentru Minorităţile Naţionale din Moldova.
Pentru acest an, ANTEM îşi îşi extinde programul cuprinzând încă zece localităţi din ţară, printre care Ocniţa, Râşcani, Bălţi, Otaci, dar şi mai multe sate din regiunea Găgăuză.
“De multe ori suntem priviţi chiorâş că nu cunoaştem limba de stat. Este foarte important pentru noi să cunoaştem limba, dar şi să o putem vorbi”, a precizat Ianioglav Valeriu, reprezentant al administraţiei găgăuze.
Valeriu Ianioglav susţine că administraţia găgăuză s-a adresat în repetate rânduri Guvernului privind necesitatea studierii limbii de stat, dar “mereu apare problema financiară”.
În acest context, din 2005, IDIS Viitorul a lansat o campanie de instruire a funcţionarilor publici alolingvi, proiect preluat mai apoi de ANTEM.
Până în prezent, Asociaţia numără peste 1000 de absolvenţi ai cursului de limbă română, iar pentru acest an s-au înregistrat 600 de persoane care vor beneficia de studii.
Proiectul este finanţat de Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale OSCE de la Haga.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE