Specialiştii în comportamentul uman arată ca prim indiciu incriminator este frecatul la nas, mai precis la baza acestuia, unde se află epicentrul minciunii. Mai mult, psihologii mai arată că atingerea urechilor sau aşezarea palmelor în jos pot fi indicii pentru a descoperi o minciună.
O autoritate în domeniul comunicării non-verbale, Ph. Turchet, susţine că persoanele care mint îşi poziţionează capul într-un fel anume. Astfel, atunci când cineva încearcă să spună o minciună sfruntată, capul acesteia se înclină spre dreapta, iar privirea i se aţinteşte în sus. Şi asta pentru că emisfera dreaptă este recunoscută ca responsabilă pentru stimularea imaginaţiei. Atunci când privirea ei este direcţionată înspre dreapta - jos înseamnă că se chinui să „ambaleze” un adevăr, folosindu-se de unele cunoştinţe pe care le are deja. Dimpotrivă, atunci când interlocutorul îşi înclină capul înspre stânga este semn că apelează la raţiune, la ceea ce ştie cu exactitate.
Astfel, nonconcordanța gesturilor cu înţelesul cuvintelor trădează minciuna:pentru a nu fi prins cu minciuna persoanele în culpă apelează la umor sau încercă să mintă folosindu-se de glume;adaugă multe detalii pentru a fi cât mai convingător în cele spuse; ridică uşor umărul, strânge buzele, face un pas în urmă când singur nu crede în ceia ce zice etc.
Dacă înveţi să citeşti şi să interpretezi motivele şi acţiunile altor oameni, acest instrument extrem de valoros te va ajuta în egală măsură să descoperi indicatorii minciunii la specialişti în falsificarea limbajului trupului şi efectele pe care acestea le pot avea asupra ta. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE