Miniştrii de finanţe din cele 27 de state membre UE s-au reunit la Bruxelles, duminică, 9 mai, pentru a examina o propunere a Comisiei Europene privind crearea unui „mecanism de stabilizare a zonei euro”, în valoare de aproximativ 60 de miliarde de euro.
Într-o primă fază, banii ar urma să fie luaţi cu împrumut de Comisia Europeană şi apoi distribuiţi statelor din zona euro aflate în dificultate, sub formă de împrumuturi, explică AFP. Cele 16 state din zona euro îşi doreau ca „mecanismul de stabilizare” să fie pus la punct până astăzi, înaintea deschiderii pieţelor financiare.
Asta în condiţiile în care pentru aprobarea propunerii Comisiei Europene de către miniştrii de finanţe era nevoie de majoritate calificată.
Ministrul britanic de finanţe, Alistair Darling, a anunţat oficial, ieri, că Londra nu va participa la fondul de urgenţă pentru susţinerea statelor din zona euro lovite de criză. „Cred că este important să facem tot posibilul pentru stabilizarea pieţelor. Să fie foarte clar, dacă este o propunere de înfiinţare a unui fond de stabilizare pentru euro, responsabilitatea trebuie să revină ţărilor din Eurogroup.
Nu dorim să participăm la fondul european de sprijin”, a declarat Darling, pentru Sky News. În schimb, Suedia nu exclude această variantă. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul suedez de finanţe, Anders Borg.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE