Liberalii s-au adresat astăzi, 26 noiembrie, din nou la Curtea Constituțională. De această dată deputații cer expunerea înaltei Curți dacă deputații se pot adresa sau nu la CC asupra unei legi, care încă nu a fost promulgată.
Potrivit deputatului PL, Valeriu Munteanu, până în prezent erau contestate doar legile care erau promulgate și publicate în Monitorul Oficial, dar unele legi sau hotărâri de Guvern sunt adoptate neconstituțional și produc un efect imediat după aprobare. „Declararea lor ulterioară ca neconstituționale nu avea efectul scontat. De aceea noi solicitam curții să se pronunțe asupra posibilității de a fi contestate legile din momentul adoptării lor în a doua lectură, a treia lectură, pentru a exclude situația în care o lege își produce efectul, iar noi nu putem sa înlăturam efectul ei negativ”, menționează Munteanu pe blogul său.
Liberalul consideră că această interpretare va permite și președintelui R. Moldova să poată influența procesul de adoptare a legilor în Parlament. „Șeful statului poate interveni în activitatea puterii legislative prin restituirea legii în cazul în care are obiecții asupra conținutului acesteia, însă fără a avea puteri decizionale irevocabile. Or, în cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele este obligat să promulge legea”, mai scrie Munteanu.
Anterior, liberalii au depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională, cu privire la limba de stat, cu privire la hotărârea Guvernului privind privatizarea a două spitale, precum și multe altele. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE