Noua lege cu privire la Procuratură este discutată intens în cadrul Comisiei Juridice, Numiri și Imunități. Și asta după ce grupul de lucru, care a pregătit proiectul de mai bine de 3 ani au venit să-l prezinte în fața deputaților, anunță Politik.md.
Chiar și așa spiritele au fost încinse când a fost atins subiectul privind competențele procurorului general. Deși inițial, s-a propus ca regulamentul cu privire la activitaea Procuraturii să fie aprobată de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), democrații, precum și alți deputați au insistat ca regulamentul să fie aprobat de către Procurorul General. „Nu ne dorim ca Procurorul să fie un simplu manager, ci să-și poată organiza activitatea instituției”, a declarat Sergiu Sîrbu.
Împotriva acetui lucru s-a pronunțat deputatul PLDM, Tudor Deliu, care a precizat că acordarea acestui privilegiu CSP-ului va face activitatea mai transparentă. „Noi nu ne dorim ca Procuratura să devină un instrument pe mâna cuiva, astfel am propus ca procurorul general să nu aprobe de unul singur Regulamentul cu privire la activitatea Procuraturii – ci să fie aprobat de CSP, care e un organ colegial”, a menționat Deliu.
Un alt subiect de dispută l-a constituit Procuratura municipală din Chișinău. deși democrații au propus ca să fie subdiviziuni sectoriale, liberal-democratul a menționat că nu susține acest lucru, deoarece „dosarele pot fi transmise de la un sector la altul și astfel se va tărăgăna procedura”. De aceea, s-a propus ca în Chișinău să se păstreze formula de o singură procuratură municipală.
Menționăm, că noua Lege cu privire la Procuratură a fost adoptată în prima lectură în luna mai, curent. Deputații urmează să se expună și în a doua lectură, după ce vor fi discutate toate amendamentele parvenite.
Noua lege prevede că procurorul general să fie numit de președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un singur mandat de 7 ani. Procurorul general va putea fi demis în același mod, iar pentru aceasta va trebui modificată Constituția Republicii Moldova, care stabilește în prezent că procurorul general este numit de Parlament la propunerea speakerului.
De asemenea, procurorilor le vor fi majorate salariile, aproape egale cu cele ale judecătorilor. Procurorii șefi vor fi aleși prin concurs și vor putea deține acea funcție nu mai mult de 2 mandate consecutive.