Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, va merge, joi, 27 mai, la Moscova, pentru a discuta cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre soluţionarea conflictului transnistrean, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Andrei Nesterenko, relateaza RIA Novosti, citat de Agerpres.
"Cele două părţi sunt interesate de consolidarea stabilităţii regionale, urmând să fie discutată soluţionarea conflictului transnistrean. Moscova pune accent pe paşii pe care ar trebui să-i facă cele două părţi implicate în conflict, pentru a căpăta încredere", a spus Andrei Nesterenko.
Diplomatul a afirmat că partea rusă este dispusă să dezvolte relaţiile în mai multe domenii. "Va suţine consolidarea cooperării în sfera umanitară, în domeniile educaţiei şi informaţiilor, precum şi menţinerii poziţiei tradiţionale a limbii şi culturii ruse în Republica Moldova", a adăugat Nesterenko.
Dmitri Medvedev şi Viktor Ianukovici au semnat, pe 17 mai, o declaraţie comună la Kiev, prin care arată că Rusia şi Ucraina consideră că o soluţie pentru diferendul transnistrean poate fi găsită numai prin mijloace politice paşnice şi cheamă părţile implicate în acest conflict să se abţină de la acţiuni unilaterale.
Totodată, cei doi preşedinţi consideră că discuţiile şi colaborarea în cadrul procesului de negocieri în formatul de ”5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA, ca observatori) sunt capabile să accelereze obţinerea unei durabile reglementări politice pe Nistru.
Declaraţia a produs numeroase reacţii la Chişinău, Kiev şi Bucureşti. Astfel, unul dintre scenariile lansate de blocul parlamentar BIUT, al Iuliei Timoşenko, spune că, urmare a acordurilor secrete dintre preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Dmitri Medvedev, respectiv Viktor Ianukovici, autoproclamata şi nerecunoscuta republică Transnistria ar putea să intre în componenţa Ucrainei, iar Republica Moldova ar putea să revină în zona de influenţă a Federaţiei Ruse.
Guvernul moldovean a pledat pentru retragerea completă a armatei şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi se pronunţă pentru lansarea negocierilor privind modificarea mecanismului de pacificatori.
Ulterior, MAE rus a ţinut să precizeze că Rusia este în continuare interesată de restabilirea integrităţii teritoriale a R. Moldova, de consolidarea suveranităţii şi a neutralităţii constituţionale.