Guvernul a aprobat în ultima sa ședință un proiect de Hotărâre, care vine să excludă posibilitatea activității magazinelor Duty-Free în regiunea transnistreană, anunță Politik.md. Inițiativa a venit din partea vicepremierului pentru Reintegrare, Victor Osipov, care a dorit astfel să corecteze o gafă comisă în luna aprilie, cand a propus o modificare de lege ca aceste magazine să poată activa.
Atunci, proiectul a fost susținut de către ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, iar în Parlament proiectul a trecut, alături de un șir de alte inițiative legislative, sub forma asumării răspunderii de către Guvernul Gaburici. Acest lucru a fost criticat de către experții în domeniu, care au atenționat asupra faptului că prin acest proiect, practic, se legalizează trecerea mărfurilor de contrabandă.
În ședința de miercuri, din Codul Vamal au fost abrogate articolele 971,2,3 și 4, pentru că s-a depistat între timp, că sub pretextul comercializării bunurilor la magazinele Duty-Free – se transporta un volum foarte mare de țigări de contrabandă, cu destinația UE, dar și spre țările din spațiul CSI. Inițiativa de a elimina articolele buclucașe a fost prezentată tot de vicepremierul pentru Reintegrare.
„În perioada anterioară acestei inițiative, am efectuat o analiză a informațiilor legate de fluxurile comerciale efectuate de agentul economic, care a primit o licență de acest tip.
Trebuie să menționăm că aceste informații ne-au îngrijorat prin faptul că se înscriu într-un fenomen mai vechi de import cu destinația spre regiunea transnistreană a unui volum foarte mare de țigarete, a căror urmă după aceea se pierdea în regiune. Însă, în baza unor anchete coordonate la nivel internațional, în care sunt implicate și organele noastre de urmărire, se atestă că anumite partide din aceste țigarete ajung în UE și alte spații, ceea ce prezintă indicii de contrabandă”, a declarat Osipov.
Acest proiect a fost susținut de premierul Valeriu Streleț, care a precizat că fluxul de mărfuri spre regiunea transnistreană nu va fi limitată în cantitate. Proiectul urmează să ajungă pe masa deputaților din Parlament.
Menționăm, că în prezent în stânga Nistrului activează două astfel de magazine. Primul magazin Duty-Free a fost deschis în martie 2014 la punctul de control Pervomaisk, iar al doilea – în februarie 2015, la punctul de control „Podul de la Dubăsari”. Reţeaua de magazine duty-free este dezvoltată în regiune de investitorul rus „Duty-Free Holding”, care a înființat la Tiraspol SRL „Duty-Free Alliance”, condus de Liubovi Dovjanina. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE