Uniunea Jurnaliştilor din R. Moldova (UJM) cere demisia conducerii Companiei Teleradio Moldova, se arată într-un comunicat al UJM. Jurnaliştii cer Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să investigheze de urgenţă comportamentul radiodifuzorului public naţional şi “să îl determine, prin instrumentele de care dispune, să se conformeze prevederilor Codului Audiovizualului în ceea ce priveşte independenţa instituţiei, imparţialitatea în politica editorială şi reflectarea obligatorie a evenimentelor de interes public major”, se mai arată în comunicat.
Solicitarea UJM a apărut ca reacţie la refuzul IPNA Compania Teleradio-Moldova de a transmite în direct şedinţa Parlamentului din 2 septembrie. Ca răspuns, conducerea Teleradio-Moldova a motivat că solicitarea noului Parlament de a transmite şedinţa în direct contravine legislaţiei în vigoare: „realizarea unei asemenea cerinţe necesită modificări în grila de emisie şi întimpină dificultăţi fără acoperirea financiară suplimentară a cheltuielilor în aceste scopuri”.
În acest context, expertul media, Vlad Ţurcanu, a declarat într-un interviu la postul de radio Europa Liberă că “o prevedere din Codul Audiovizualului stabileşte că Compania Teleradio-Moldova are dreptul să înregistreze în direct, fără plată, şedinţe ale Parlamentului. Atunci când vorbim despre instituţia publică, atunci nu ne mai referim ca la instituţie comercială, care-şi decide singură politica editorială. Parlamentul nu a făcut decât să-i amintească dlui Todercan că se consumă un eveniment public, şi compania publică nu este acolo”.
În această situaţie, Ţurcanu consideră că singura soluţie este “demiterea conducerii Companiei pentru neprofesionalism şi partizanat politic. Numai că procedurile stipulate de Codul Audiovizualului sunt foarte greoaie şi Parlamentul va putea foarte greu să demită conducerea Companiei, care de altfel poate fi demisă de Consiliul de Observatori, numit de Parlament cu 3/5 din voturi, după ce în prealabil CCA propune cât două candidaturi pentru o funcţie organizând în acest sens un concurs care durează între lună şi două luni”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE