Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James D. Pettit, a spus franc că țara noastră a pierdut un nou program de asistență financiară din partea Statelor Unite, prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, anume din cauza corupției, anunță Politik.md.  Potrivit diplomatului, R. Moldova nu a înregistrat progrese în eradicarea fenomenului, ci dimpotrivă, a coborât la un nivel mai jos decât se afla acum câțiva ani.
„Corupţia largă este o problemă pentru Republica Moldova şi trebuie rezolvată. Sper că Guvernul de la Chişinău va lua atitudine, iar noi vom relua finanţarea. Consider că este nevoie de timp pentru a învinge corupţia. Guvernul ar fi trebuit deja să aplice legile anticorupţie care există, prin pedepsirea celor implicați în acte de corupţie”, a declarat James D. Pettit, în cadrul emisiunii „În Profunzime” la ProTV Chișinău.
„Există probleme serioase, care sunt bine cunoscute. Este vorba de corupția răspândită la nivel înalt și birocrația din sistem, care plasează obstacole celor care vor să se dezvolte și să contribuie la creșterea economiei”, a punctat ambasadorul.
De asemenea, oficialul a criticat instituţiile Republici Moldova pentru reacţia foarte lentă în investigarea furtului de bani din sistemul bancar. „Este nevoie de o investigaţie imediată, pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere , iar banii - returnaţi. Dacă se întâmpla un asemenea caz în SUA, instituţiile statul ar fi luat toate măsurile pentru investigarea crimei, iar vinovaţii ar fi fost deferiţi justiţiei. Dacă sistemul bancar moldovenesc ar fi fost unul sănătos şi ar fi activat corect, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Este nevoie de reformat sistemul, ca astfel de cazuri să nu se repete”, a menționat ambasadorul SUA la Chişinău.
O altă problemă expusă de ambasadorul american ține de instabilitatea politică din R. Moldova și schimbarea frecventă a Guvernelor.  „De când sunt aici, am văzut 4 premieri, ţara nu are stabilitate politică. Mai există şi alte probleme foarte serioase, cum ar fi lipsa de generală de satisfacţie, corupţia larg răspândită, iar manifestaţiile pe care le vedem în ultimul timp e un semn clar că oamenii se aşteaptă mai mult de la guvernare”, consideră  James  Pettit.
Referitor la problema justiției, James D. Pettit a criticat prestația sistemului judecătoresc, care „este controlat de o minoritate”. Partenerii străini se tem să semneze un contract, pentru că lipsa integrității și a seriozității este o problemă în instanțe”, spune ambasadorul american.
Menționăm, că anterior pentru anii 2010-2015, Guvernul SUA a acordat asistență financiară țării noastre prin intermediul programului Compact, al Corporației „Provocările Mileniului”. Astfel, SUA au investit peste 260 mln de dolari nerambursabili, pentru proiectele de: tranziţie la agricultura performantă şi pentru reabilitarea drumurilor. Pentru un nou program de acest gen, R. Moldova trebuia să demonstreze performanțe la cpitolul: guvernare echitabilă, libertăţi civile, controlul corupţiei, investiții în medicină şi educaţia primară, managementul resurselor naturale, dar și dezvoltarea mediului de afaceri, a celui fiscal și altele. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE