„În acest an referendumul nu poate avea loc. Deoarece este stabilit clar în legislație, că „un referendum este anunțat, avizat de Curtea Constituțională și abia peste 6 luni de la data avizării pozitive a Curții”, adică 6 luni de la 24 iulie el poate fi organizat. Respectiv 6 luni din data de 24 iulie – este 24 ianuarie, deci mai devreme acest referendum nu poate avea loc fizic”, a declarat Iurie Ciocan, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru.
De asemenea, el a afirmat că dacă se va propune o dată anterioară de 24 ianuarie, inițiativa de referendum riscă să fie lovită de nulitatea constituțională. Cu toate astea, legea permite ca Parlamentul să organiza campania de informare a cetățenilor cu 2 luni mai devreme de 24 ianuarie.
„Deși pe 24 ianuarie expiră acele 6 luni, termen în care nu poate fi organizat referendumul, Parlamentul poate propune acest exercițiu chiar și a doua zi, să presupunem că pe 25 ianuarie. Deoarece pentru pregătirea referendumului sunt necesare 2 luni, ca și campanie în sine, Parlamentul este în drept să numească perioada preparatorie cu 2 luni mai devreme de 25 ianuarie. Nemijlocit referendumul trebuie să aibă loc după expirarea acestui termen de 6 luni”, a precizat Iurie Ciocan.
Menționăm, că liderii Alianței au anunțat că își doresc să organizeze un referendum în toamna anului curent. Oamenilor li se va propune să participe la plebiscit, pentru a vota dacă sunt pro sau contra micșorării numărului de voturi în Parlament pentru alegerea președintelui țării. Liderii AIE își propun să scadă numărul de voturi necesare de la 62 cum e acum – până la 51.  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE