1. Înalt Preasfințite Vladimir, cum apreciați viața bisericească din R. Moldova?
Anul 2009, pentru mine este un an aniversar deoarece de 20 de ani mă aflu la cârma Bisericii Ortodoxe din Moldova. Am ajuns într-o perioadă favorabilă, binecuvântată și cu frumoase realizări pentru spirtitualitatea noastră drept măritoare din acest spațiu. S-au rupt lanțurile atee, au început să se redeschidă sute de biserici și mănăstiri, dar mai sunt încă foarte multe de înfăptuit și cu multe probleme ne confruntăm la zi. Una dintre ele este renovarea lăcașurilor sfinte, iar alta menținerea unei vieți sănătoase în spirit duhovnicesc. Am avut cândva criză de slujitori, deoarece nu erau școli teologice și nu avea cine să-i instruiască, astăzi ne bucurăm că avem cadrele, școlile noastre.
Important este că Biserica a început să se implice în viața societății, astfel cuvântul Domului este auzit oriunde. Cu regret nu se ține cont în toate de cuvântul Domnului, aici mă refer la astfel de probleme ca avortul, propagarea imaginilor pornografice și altele ce țin de morala noastră creștinească.  
2. Cum comentați faptul că unii preoți sunt simpatizanți politici?
Biserica are o bună conlucrare cu conducerea țării și cu toate instituțiile statale. Însă nu ne implicăm în viața politică, dar conlucrăm cu toate instituțiile statale și cu administrația publică locală în vederea realizării unor lucruri bune ce țin de sufletul uman. Faptul că unii preoți sunt simpatizanți ai partidelor politice, ca cetățenii acestei țări au tot dreptul, doar că nu au dreptul conform normelor noastre canonice să se implice în campania electorală. Dacă vreun preot face aceasta benevol, desigur că comite o încălcare și cei care pledează pentru viața politică mai mult decât pentru viața religioasă nu au altceva de făcut decât să abandoneze vocația de slujire a Domnului.     
3. Cum se implică Biserica Ortodoxă în soluționarea problemei ”copiilor străzii”?
Biserica se implică, în primul rând, în soluționarea problemelor copiilor, tinerilor vlăstare care și sunt viitorul societăţii noastre. În acest sens, Biserica a deschis mai multe şcoli duminicale, cantine şi ONG-uri pe lângă parohii, în toată republica, îndreptate în conlucrarea cu tinerii. Un lucru aparte îl înfăptuește Prea Sfințitul Episcop Petru de Hâncu, care întreţine orfelinatul de copii din sectorul Buiucani ai capitalei, care activează pe lângă Mănăstirea Hâncu. Mergem la copiii aflaţi în centrele de plasament, încercăm să le vorbim despre valorile vieţii, să le fim un sprijin la momente grele ale vieţii.  
4. Religia a fost introdusă ca obiect facultativ în gimnaziile țării noastre, cum credeți de ce tinerii, totuși, manifestă un comportament atât de violent?
Din anul 1995 Biserica pledează pentru introducerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu în școli. Din păcate nu  s-a ajuns la un consens în acest sens, deoarece unii pledează pentru istoria religiei, alții insistă ca și celelalte confesiuni să intre în școală. Dar credem că ne vom mobiliza tânăra generație și vom depune tot efortul pentru ca problema să fie ridicată în noul Parlament. În Biserică se spune că începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu, or ceea ce cultivă Biserica este tocmai dragostea față de aproapele. Dacă aceasta nu este învățat în cei șapte ani de acasă, dacă nu sunt crescuți copiii în frica Domnului, nu li se dau principiile de bază ale moralei noastre creștine în carese spune: “Iubește-l pe aroapele tău ca pe tine însuți”, atunci copiii şi tinerii nu pot fi ajutaţi de a nu fi violenţi.     
5. Cum vedeți Dvs. răspândirea celorlalte culturi și confesiuni religioase pe teritoriul R. Moldova?
Astăzi pe teritoriul țării noatre sunt înregistrate 23 de culte religioase. De rând cu creștinii ortodocși, care reprezintă 93% din populație mai sunt și alte minorități religioase care își desfășoară activitatea. Cele mai mari probleme le avem cu cultele religioase care sunt deghizate în formula unor organizații de tineret care, chipurile, desfășoară o activitate filantropică, dar pe ascuns promovează anumite învăţături religioase care adesea sunt chiar antistatale. 
6. Care sunt metodele de dezvoltare și educare a unei societăți cultural sănătoase în viziunea Mitropolitului Vladimir?
Biserica întotdeauna a fost un puternic factor de formare a personalității. Sfinții Părinți vorbesc de cele 3 lucruri de bază pentru care pledează Biserica: unitatea, libertatea, dar pe toate le cuprinde dragostea noastră creștină care nu este în nici un caz egoistă, dar jertfelnică. Cheia succesului este de a crește tinerii formându-i ca personalități multilateral dezvoltați, dar neomițând elementul spiritualității. Nimeni nu poate deveni o personalitate fără  credință.  
7. Care este cusurul caracterului moldovenilor, cum vedeți din punct de vedere al Bisericii?
Suntem un neam foarte destoinic și credincios, cu tradiții frumoase, dar în același timp și foarte vicioși. Judecăm aproapele, ne bucurăm repede de durerea, necazul aproapelui și ne întristăm de frumoasele realizări ale lui, ceea ce nu e un principiu creștin. Este bine dezvoltată mândria astfel încât omul tinde să aibă cât mai multe și dacă a făcut vecinul ceva neapărat să aibă și el. Un mare neajuns al nostru este că prea puțin ştim și prea multe le judecăm, din care reies alte probleme cu care ne confruntăm. Mai avem și o dublă influență care vine din spațiul slav și din cel estic. Astfel parcă gândim într-un fel, dar trăim altfel. Vorbim una și facem alta. Majoritatea oamenilor care se declară că sunt creștini ortodocși doar 10 - 15% sunt atașați de Biserică. Cel mai mare neajuns al nostru este că suntem niște creștini ”la frecvență redusă”, noi suntem rupți de viața bisericească și toate eforturile noastre care urmează să le depunem de acum înainte sunt îndreptate pentru celelalte procente de creștini neâmbisericiţi.      
8. Cum decurge o zi obișnuită a ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove?
O zi obișnuită a mea decurge ca a oricărui bun creștin. De dimineață, la orele 5 încep rugăciunile (inclusiv pravila călugărească) până la orele 7, după care iau micul dejun și de la 8 încep lucrul în birou. Într-o zi obișnuită analizez toate cererile parvenite de la oameni sau care țin de viața de parohie, precum şi cererile de ajutor. Încercăm să ajutăm câți mai mulți oameni. Prânzul este de la ora 13 la 14 după care îmi reiau activitatea până la orele 17-18 și încă două ore de rugăciune. De obicei după orele 22 mă culc, dar mai urmăresc știrile, primesc delegații şi credincioşi care vin cu diverse întrebări sau alte ocazii.     
9. Lăsați un mesaj de binecuvântare pentru portalul informațional “Politik” și pentru cititorii săi?
Pentru acest portal și pentru cei care reflectă evenimentele social-economice și politice de la noi le-aş dori ca ştirile să corespundă adevărului, să fie în spiritul consolidării și păcii din societate.
Binecuvântăm gândurile, faptele, lucrurile cele bune care sunt îndreptate spre înălțarea omului, mai ales că ne aflăm în zilele mărețe ale Înălțării Domnului. Noi cerem prin intermediul lui Dumnezeu să binecuvânteze acest portal informațional, activitatea Dvs. și să fie îndreptată doar spre binele societății.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE