Identitatea celor 80 de italieni, care au avut fonduri suficiente pentru a construi un miniorăşel în toată puterea cuvântului, nu a fost dată publicităţii de presa mexicană. Aceasta comentează însă apariţia unor locuinţe cu aspect de buncăr în legendara Peninsulă Yucatan, în apropiere de un sat care se numeşte Xul, ceea ce în limba maya înseamnă (coincidenţă sau nu) exact „sfârşit", „la final" sau chiar „moarte". Orăşelul italienilor, numit Las Aguilas, se întinde pe o suprafaţă de 800 de hectare, achiziţionată acum un an şi jumătate.
Zona nu a fost aleasă la întâmplare. Ea este situată într-o regiune muntoasă, în apropiere de ruinele unei antice localităţi maya, Kiuic. Autorităţile mexicane au făcut investigaţii pentru a afla modul în care grupul de italieni bogaţi s-a mutat tocmai în Peninsula Yucatan şi, spre surprinderea lor, au descoperit că mulţi dintre ei şi-au obţinut deja cetăţenia mexicană.
Orăşelul antiatomic cu aspect de fortăreaţă a fost proiectat de o arhitectă din Mexic, care a imaginat o aşezare formată din 25 de clădiri, inspirată de Marea Piramidă „El Castillo" din fostul oraş maya Chichen Itza. Pereţii clădirilor, cu o grosime de 60 de centimetri, sunt făcuţi din materiale speciale ce rezistă la schimbări de temperaturi extreme, la radiaţii, la foc, la inundaţii, la bombardamente şi la cutremure.
Locuinţele-buncăr permit unei familii să trăiască înăuntru, fără contacte cu exteriorul, timp de cel puţin jumătate de an, fiind prevăzute cu încăperi speciale pentru depozitarea alimentelor şi cu sisteme de captare a energiei solare. Prezenţa italienilor retraşi într-un colţ îndepărtat al lumii de teama Apocalipsei nu avea cum să treacă neobservată de către locuitorii din Xul. Unii dintre ei sunt gata să jure că „străinii" aparţin unei secte, pentru că i-ar fi zărit rugându-se în fiecare dimineaţă.
Pe teritoriul orăşelului-fortăreaţă, accesul persoanelor străine este interzis. În plus, acesta este supravegheat prin intermediul unor sisteme de securitate performante.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE