Ministrul de Interne Italian, Roberto Maroni, împreună cu ministrul Muncii și Politicii Sociale, Maurizio Sacconi, vor prezenta în curând un decret privind noi reguli și impuneri legate de integrare a imigranților, scrie agenția de știri and kronos, citat de Epoch Times.
Considerat de critici drept un maraton de noi încercări și obstacole pentru străini, decretul prevede ca solicitantul unui permis de ședere să semneze în prealabil “acord de integrare”. Acesta obligă semnatarul să își îndeplinească datoriile fiscale, să cunoască limba italiană, să se înscrie în serviciul național de sănătate, să cunoască Constituția, etc. Emigrantul va avea de trecut examene și probe, în urma cărora trebuie să obțină 30 de “puncte”, pe o perioadă de 2 ani. Dacă după acești doi ani nu a acumulat 30 de puncte, emigrantului i se mai acordă încă un an pentru a reuși. După acest ultim termen, dacă nu acumulează punctajul impus, va fi expulzat.
Anumiți oameni politici au văzut măsura nu ca pe un ajutor, ci mai mult ca pe un impediment în calea integrării emigranților, menit să favorizeze ilegalitățile și să împiedice chiar presupusul său scop: integrarea acestora.
Livia Turco, ofițer al PD pentru probleme de emigrare, consideră că măsura este nepotrivită în condițiile în care cursuri de cultură și limbă italiană pentru străini sunt organizate mai mult de voluntari și în cadrul bisericilor, decât de către stat, se arată într-un articol publicat de agenția ASCA.
"Italia din nefericire nu este Canada: dacă Maroni și Sacconi vor să imite Canada sau celelalte țări care au adoptat acest tip de sistem, atunci să rezolve întâi aceste probleme și să garanteze perioade sigure pentru reînnoirea permiselor și cursuri de limbă și cultură puse la dispoziție de școala publică", a declarat Turco.