În acest context, istoricii au recomandat, revenirea la “Istoria Românilor”, publicarea de noi manuale şi reintroducerea examenului la istorie în clasele absolvente (a 9-a, a 12-a). Totodată, istoricii au făcut referire şi la „Enciclopedia Moldovei”, apărută în acest an, care, potrivit experţilor, ar avea la bază concepte de factură sovietică, ce compromit imaginea R. Moldova.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Istoricilor, Sergiu Mustaţă, „cursul de istorie este depăşit şi necesită o programă şcolară nouă”. Despre manualele de istorie, Musteaţă a susţine că „acestea miros a totalitarism şi autoritarism”.
Vicepreşedintele Asociaţiei, Gheorghe Postică, a declarat că „atât manualul Istoria Moldovei, cât şi Enciclopedia R. Moldova, sunt ideologii ce urmăresc desprinderea istoriei Moldovei de istoria României”.
Istoricii au precizat că recomandările lor au fost prezentate Ministrului Educaţiei, Leonid Bujor. Anterior, ministrul a precizat că aşteaptă concluziile şi recomandările istoricilor timp de o lună, după care o comisie specială le va studia şi vor fi luate deciziile necesare. Ministrul nu a putut preciza un termen în care programa şcolară va fi finisată şi a recomandat până atunci profesorilor să folosească “diferite manuale, inclusive manualele de istorie a Românilor care se mai găsesc prin şcoli”.