Băncile, care au preluat serviciile de achitare a plăților sociale și de primire a banilor pentru facturile serviciilor comunale, au provocat un șir de indignări în rândurile cetățenilor, anunță Politik.md.
Unul dintre internauți, Dragoș Galbur, a afișat pe rețeaua de facebook chiar și un program al câtorva bănci, cu intervalul de ore, când ele sunt disponibile să recepționeze plăți. El este deranjat de faptul că băncile și-au creat aceste programe haotic, în mod unilateral, fără vreo bază legală.
În privința acestui fapt, fostul ambasador al R. Moldova în Estonia, Victor Guzun, a precizat că aceste lucruri trebuie făcute în regim online. „Achitarea facturior, ridicarea pensiilor sau a plăţilor sociale și încă alte zeci de chestii de rutină trebuie făcute ONLINE. Lucrează 24/24, calculatorul nu obosește, nu are pauză de masă, foaie de boală, indiferență, este corect cu clienții, nu e după o sărbătoare sau indispoziție”, menționează ex-ambasadorul.
Asta ținând cont de faptul că Estonia este țara cu cele mai bune practici în acest sens, unde sistemul electronic este pe larg utilizat, evitându-se erorile umane.
Potrivit informației oferite de reprezentanții VictoriaBank, programul pentru recepționarea plăților comunale este aproximativ între 9:00 și 14:00 cu mici devieri în dependență de programul unor filiale. Acestea funcționează în perioada luni – sâmbătă, la fel în funcție de filială.
De asemenea, servicii de plată a pensiilor și indemnizațiilor le oferă Poșta Moldovei, care și ea are un anumit program de lucru. Doritorii de a-și ridica pensiile se pot adresa la ghișeele poștale de luni până vineri, în intervalul 8:00 – 17:00, doar că în afara pauzei de prânz între orele 12:00 și 13:00. La fel este și în cazul recepționării plăților pentru servicile comunale, taxe, amenzi sau achitarea creditelor.
Menționăm, că după ce li s-au retras licențele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, dreptul de a oferi servicii financiare a fost preluat de către alte instituții bancare, dar și de către Poșta Moldovei.