Mi se întâmplă deseori să fiu frapată de orice mă înconjoară, de o frunză zburdalnică care adie a început de toamnă, de un firicel de iarbă care, strivit de un copil abia îşi revine, de o boare de aer călduţ care se joacă cu un firicel de păr. Cred că fiecare persoană, care trece grăbită, zâmbeşte, am impresia, de multe ori, că soarele este mai darnic cu noi și ne ocrotește. Cred că adesea ni se întâmplă să mergem alături de noroc, el este cel care ne urmărește și cel care ne sugerează că trebuie să fim recunoscători. VIP-ul acestei săptămâni, Ion Ceban, unul dintre cei mai tineri miniștri din Guvern, recunoaște că are un mentor politic căruia i se datorează ascensiunea sa în carieră. Interesant, curajos și optimist își dorește să realizeze multe în ministerul care i-a fost încredințat. Spune că funcția pe care o deține nu l-a schimbat, a rămas, la fel, o persoană simplă, modestă și foarte ambițioasă. Despre obiectivele sale, despre schimbările care au intervenit din moment ce a fost numit în funcție, despre pasiunile ministrului Ion Ceban puteți să citiți în interviul de mai jos, primul interviu acordat în exclusivitate pentru Politik, de când a fost numit în funcţie.
1. Care au fost primele reacții atunci când ați aflat că veți deveni ministrul Tineretului și Sportului?
Am aflat despre aceasta cu o zi înainte de desemnarea în funcție, care a fost reacția? Prima reacție am început să mă interesez de politici de tineret, toate legile cu privire la strategia națională. Asta a fost prima reacție, am început să mă informez despre tot ceea ce ține de tineret. Încercam să acumulez cât mai multă informație, pentru că îmi dau seama de așteptările tuturor din partea mea. Pe plan emoțional, nu am avut nici o emoție, doar un pic am simțit în momentul investirii în funcție și, după o zi când am făcut cunoștință cu toată echipa.  
2. Care sunt obiectivele Dvs. pe termen scurt și lung în ceea ce privește ministerul pe care îl gestionați?
Pe termen scurt un obiectiv primordial să instituim structura ministerială în așa fel încât respectivul minister să devină unul funcțional, pentru că acum se află pe loc gol. În R. Moldova, Ministerul Tineretului și Sportului nu mai există din 1992, practic acum eu îl creez din nou. Vreau să mă întâlnesc cu societatea civilă, cu organizații care reprezintă tineretul pentru a afla detaliat problemele lor și pentru a le rezolva. Am un obiectiv pentru centrul de pregătire a lotului olimpic și cu întreprinderea Manej, unde sunt adunate mai multe școli sportive de performanță, dar respectiva clădire se află într-o stare dezastruoasă, acoperișul stă să cadă. Acestea sunt unele obiective pentru anul 2010.    
Pe termen lung, am 2 obiective importante: locuri de muncă pentru tineri și locuințe sociale pentru ei. De fapt, sunt obiective concrete pe care sunt sigur că le voi rezolva. Programe de antreprenoriat, activități de business unde să-i învățăm pe tineri să scrie proiecte pentru a câștiga bani și de nu a mai pleca peste hotare. Asta îmi propun o colaborare transparentă și dinamică cu tinerii și vă asigur că voi face ceva în schimbarea lucrurilor spre bine.   
3. Cum vă simțiți în calitate de cel mai tânăr ministru din cadrul Guvernului Filat?
Sunt în permanentă activitate, chiar de la început, din primele zile am fost foarte ocupat, am mers mult în teritoriu, am avut diferite întâlniri. Dar, pot spune că am intrat, deja, în ritm și din ce în ce mai mult îmi place ceea ce fac. Da… sunt cel mai tânăr și cel mai dinamic, dar suntem într-o colaborarea foarte bună cu toți miniștrii, mă simt într-o echipă. Ne ajutăm unii pe alții în mod colegial, este o normă nescrisă, nu poți să fii în același Guvern, să ai performanțe și să nu colaborezi cu celelalte ministere. Suntem o echipă și asta trebuie ne unească.  
4. Ce schimbări au intervenit în viața Dvs. de când sunteți ministru?
Primul lucru, am mașină de serviciu, și doi trebuie să muncesc mai mult. Deja îmi sunt impuse anumite norme, trebuie să vin cu lucruri concrete, cu idei fixe, am mai mulți subalterni, mai multe responsabilități pe care trebuie să le rezolv. În fiecare zi mai descopăr câte o problemă și mă gândesc noaptea cum să o rezolv a doua zi. Sigur, încă, este prea devreme să spun că s-au schimbat prea multe lucruri, sunt în calitate de ministru de 2 săptămâni, am rămas aceeași persoană simplă, doar că în fiecare zi la costum, ceea ce era mai puțin înainte. Încă nu pot spune că am avut vreo schimbare radicală, dar ceea ce pot spune e că vorbesc foarte mult la telefon, particip la mai multe ședințe, mănânc mai rar. Acum sunt mai puțin acasă, și pot spune că practic nu mai am viață personală, deja nu-mi mai aparțin.
5. Cum vedeți R. Moldova din scaunul de ministru?
Pe mine scaunul de ministru nu m-a schimbat și nu o va face. Am venit în funcția respectivă pentru a face un lucru frumos țării noastre și sper să am rezultate bune, pentru că asta așteaptă toți de la noul Guvern. Însă, trebuie să remarc că R. Moldova după 8 ani de guvernare comunistă este într-un dezastru, în domeniul meu. În politica de tineret nu s-a făcut nimic, decât un fel de propagandă. Anul trecut a fost anul tineretului, dar dacă întrebăm vreun tânăr dacă a simțit el cumva acest lucru, o să spună ”nu” în cel mai des caz. Sute de tineri au fost lipsiți de dreptul de a învăța în instituțiile superioare, fiind că s-a limitat numărul studenților la contract, sau au fost bătuți, agresați în urma evenimentelor din 7 aprilie.
6. Cum intenționați să atrageți fonduri europene pentru tineri?
Am avut deja o întâlnire, săptămâna trecută cu reprezentanții Băncii Mondiale și am stabilit o colaborare. Sunt o mulțime de fonduri la care urmează să lucrăm, pentru că ministerul pe care îl gestionez, cred, că o să lucreze mai mult cu fonduri din exterior. Îmi doresc să creez o echipă de persoane care să știe să scrie proiecte de calitate europeană, fiindcă în UE, unde vrem să ne integrăm, se lucrează numai pe proiecte europene, dar ca să le accesezi trebuie să știi a le scrie foarte bine și trebuie să ai o experiență foarte bună.
7. Ce părere aveți despre programele pentru tineri Work and Travel?
Este un lucru bun și interesant, pentru că pe lângă faptul că putem acumula multă experiență mai vin și bani în țară. Astfel, tinerii au posibilitate să mai cunoască o altă cultură după care se întorc în R. Moldova și investesc aici experiența acumulată. Știu că au fost la începuturile programelor de acest gen piedici de către fosta guvernare și de către universități, dar ele trebuie eliminate. Astfel de programe sunt necesare în țara noastră pentru că foarte mulți studenți deja au trăit această experiență, au plecat sau întors cu bani. Cel mai util este că tinerii călătoresc o perioadă scurtă de timp, câștigă bani și apoi pot să trăiască cu acești bani un an de zile aici în Moldova.
8. În afară de politică ce pasiuni aveți?
Acum pasiunea mea este tineretul și sportul, 24 din 24 de ore. Mai citesc, pentru că îmi place foarte mult istoria. Nu am o pasiune în mod deosebit. Da…. Timpul acum este foarte puțin și nu pot să mă dedic decât lucrului. Cred că dacă mi s-a încredințat această funcție importantă trebuie să mă dedic pentru a demonstra rezultate bune.
9. Cum va interfera activitatea Dvs. politică cu viața personală?
Foarte simplu, nu mai am viață personală. Sunt permanent în serviciul statului și asta nu contează 4 ani de zile sau 2 zile, important este că în funcția în care sunt să reprezint interesul statului, interesul cetățeanului. Pentru mine este important să fiu moral, pentru că pun accent mare pe această calitate, pentru că la noi societatea suferă de moralitate, de valori și să reprezint cu demnitate ministerul pe care îl reprezint. Iar atunci viața personală o dau la o parte pentru că sunt impus de funcția pe care o dețin să nu-mi mai aparțin. Chiar și sâmbătă și duminică am treburi de serviciu. Nu pot spune că mai am viață personală. Vin de dimineață la serviciu și plec seara foarte târziu.
10. Cărui motiv se datorează ascensiunea Dvs. profesională, ați avut un mentor politic?
Am început să mă implic în politică din 2005, atunci când am mers la PL și imediat m-am ocupat de pregătirea campaniei electorale pentru alegerea primarului general de Chișinău din 2007, care au fost câștigate de Dorin Chirtoacă. Mentorul meu politic este Mihai Ghimpu, cel care și-a propus să modifice clasa politică în R. Moldova. Acesta este scopul primordial de a modifica clasa politică substanțial, nu există universități, academii unde poți să înveți să devii ministru, șef de stat, sigur acestea se învață în cadrul unui partid politic. Și, eu aceasta am învățat de la aceste două personalități.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE