Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din R. Moldova a primit în dar un aparat modern de tip Roentgen cu braț C. Această donație vine din partea Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) şi a Fundaţiei Orange Moldova.  Directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Ion Moldovanu, a menţionat că aparatul de tip Roentgen mobil cu braţ C are mai multe avantaje.

„Instalația oferă imagini bidimensionale -  2D și tridimensionale -  3D, permite reducerea timpului destinat intervenţiilor chirurgicale cu 30-50% din contul etapelor de control imagistic intraoperator, ceea ce reduce riscul de infecții, de complicații anesteziologice la pacienții operați la coloana vertebrală și duce la o recuperare mai rapidă a acestora. Totodată, graţie acestui aparat personalul medical nu este expus la radiație, iar precizia cu care operează aparatul asigură evitarea reoperărilor", a explicat Ion Moldovanu.
 
Premierul Vlad Filat a mulţumit donatorilor pentru contribuţia lor la dezvoltarea medicinii şi, nemijlocit, la calitatea serviciilor de sănătate oferite de spitalele din Republica Moldova. Vlad Filat a menţionat că achiziţia acestui aparat se încadrează perfect în acţiunile de modernizare a Institutului Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie, ţinînd cont de faptul că Guvernul a alocat, în 2009, 10 milioane de lei pentru renovarea şi dotarea tehnică a secţiei Neurourgență.
 
„Acţiunea de astăzi este o contribuţie directă la servicii spitaliceşti de calitate. Acest echipament performant oferă cetăţenilor noştri posibilitatea de a beneficia de tratament adecvat, pentru ca în rezultat să-şi trăiască viaţa din plin", a adăugat premierul.
 
La eveniment au participat Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, reprezentanţii instituţiilor donatoare - coordonator rezident al ONU, Nicola Harrington – Buhay și directorul Orange Moldova, Ludmila Climoc.
 
Valoarea aparatului Roentgen mobil cu braţ C este de circa 3 milioane de lei. Anterior, secția Neurourgențea spitalului a fost renovată și dotată cu tehnică medicală performantă, având și o sală cu tomograf computerizat "Light Speed VCT SELECT", estimat la aproximativ 1mln. de Euro, donat în 2009, de asemenea, de PNUD şi Fundaţia Orange Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE