Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care va ajuta Inspectoratul de Stat al Muncii să-și fortifice capacitățile de combatere a muncii nedeclarate.

Prin proiect se propune delegarea Inspectoratului de Stat al Muncii a competenței de a sesiza Serviciul Fiscal de Stat în cazul constatării în activitatea angajatorului a utilizării muncii nedeclarate, a achitării salariului ori a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă.

De asemenea, documentul prevede abilitarea Inspectoratului cu dreptul de constatare și examinare a contravențiilor în cazul constatării în activitatea angajatorului a cazurilor menționate mai sus.

Totodată, urmează a fi introdusă incompatibilitatea pentru inspectorii de muncă cu calitatea de fondator sau cu activitatea de instructor în cadrul serviciilor externe private de protecție și prevenire. Suplimentar, inspectorii ar urma să fie obligați să declare conflictul de interese în cazul în care persoanele apropriate, definite prin Legea privind declararea averii și intereselor personale, dețin calitatea de fondator în cadrul serviciilor externe de protecție și prevenire.

De asemenea, legislația va fi completată cu un temei suplimentar pentru efectuarea controalelor inopinate. Mai exact, controalele inopinate vor putea fi efectuate și în cazul deținerii informațiilor sau indiciilor, susținute prin probe, privind utilizarea muncii nedeclarate sau a achitării salariului ori a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă la angajator.

„Dacă dorim să încurajăm concurența loială și un mediu sănătos de afaceri, controale trebuie să existe, iar în acest sens trebuie să creștem capacitățile acestor instituții, să le modernizăm și să le sporim gradul de competență”, a argumentat președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Deputatul a remarcat că a fost atinsă înțelegerea cu businessul în procesul de elaborare a acestui PROIECT. Acesta urmează a fi aprobat și în lectura a doua.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE