Asociația Moldova Fruct cere Guvernului Republicii Moldova, până pe 31 mai 2025, declararea stării de calamitate națională de primăvară în agricultură și aplicarea unor măsuri urgente de sprijin pentru producătorii de fructe, afectați de înghețuri și grindină. Temperaturile scăzute din aprilie și ploile cu grindină din mai au compromis până la 100% din recoltă, în unele regiuni ale țării. Costurile pentru întreținerea stării fitosanitare satisfăcătoare a livezilor în 2025 și pentru asigurarea roadei în anului 2026 sunt estimate la 835,65 milioane de lei.
Înghețurile din primăvara cu compromis peste 70% din recolta de fructe a Republicii Moldova, iar în unele zone, culturile de cais, cireș, vișin, prun și piersic au fost distruse în proporție de până la 100%. La nivel național, se estimează pierderi de peste 835 milioane lei pentru menținerea stării fitosanitare a livezilor și pentru pregătirea recoltelor din 2026, anunță Asociația „Moldova Fruct”, care a transmis l o solicitare către premierului Dorin Recean și ministrei Agriculturii, Ludmila Catlabuga, cerând declararea stării de calamitate națională de primăvară până la 31 mai 2025.
Cele mai afectate culturi au fost:
Cais – 97,25% pierderi (77,5 milioane lei)
Cireș – 88,65% pierderi (78,3 milioane lei)
Prun – 79,24% pierderi (333,6 milioane lei)
Piersic – 79,10% pierderi (122,1 milioane lei)
Vișin – 69,65% pierderi (78,3 milioane lei)
Măr – 51,8% pierderi, agravate de grindină.
Asociația solicită din partea autorităților luarea unor măsuri urgente
- Declararea stării de calamitate națională de primăvară până la 31 mai 2025 pe întreg teritoriul țării;
- Finalizarea imediată și transparentă a evaluării pagubelor de către comisiile din teritoriu;
-Eliberarea urgentă a certificatelor de forță majoră pentru fermierii afectați;
-Alocarea unui fond de despăgubire, după modelul țărilor din cadrul Uniunii Europene (UE);
-Simplificarea procedurilor fiscale pentru fermierii afectați (utilizarea TVA din cont);
-Compensarea accizelor la motorina utilizată în agricultură;
-Achitarea integrală a restanțelor la subvenționarea asigurărilor agricole;
-Alocarea mijloacelor financiare din sprijinul UE, pentru achitarea datoriilor la subvenții și finanțarea măsurilor de sprijin.
Exemplele Lituaniei, României, Bulgariei, Ungariei arată că intervenția statului, în situații similare, face diferența și poate salva sectorul pomicol, menține locurile de muncă în mediul rural și proteja exporturilor de fructe.
Fermierii avertizează că fără sprijin financiar de urgență, viabilitatea economică a livezilor și exporturile de fructe ale Moldovei sunt grav puse în pericol.
Fermierii subliniază că fără un plan clar și sprijin real, întreaga industrie a fructelor riscă să intre în colaps, cu efecte dezastruoase asupra economiei naționale.