Denunţurile despre acte de corupţie şi influenţă necorespunzătoare sunt tot mai puțin populare în rândul angajaților în entitățile publice. Faptul este confirmat de datele statistice deținute de Centrul Național Anticorupție (CNA), care se referă la perioada 1 ianuarie 2015 – 10 noiembrie 2015, informează Politik.md.
Potrivit sursei, 151 de angajați în instituțiile publice au raportat în primele 11 luni ale anului curent că s-a încercat influnțarea sau coruperea lor. Dintre aceștia, 112 persoane au denunțat pretinse acte corupție înainte de 16 aprilie, când Curtea Constituțională a declarat ilegale mai multe articole din Legea privind testarea integrității.
Aproape jumătate dintre denunțători, 74 la număr, sunt angajați ai oficiilor stării civile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. La fel, în perioada enunțată din 2015, Centrul Național Anticorupție a fost înștiințat despre tentative de influență și de către: 21 de angajați în cadrul Serviciului vamal, 12 angajați ai Ministerului de Interne, 5 angajați din cadrul instanțelor judecătorești, 13 angajați din cadru Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, 4 angajați din primării, 3 – din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, 15 angajați ai Centrului Național Anticorupție, dar și 6 angajați ai Ministerului Finanțelor.
Totodată, câte două denunțuri au parvenit în adresa CNA de la Ministerul Educației, de la Casa Națională de Asigurări Sociale și de la Direcția generală Educație, Tineret și Sport. Câte un singur denunț a parvenit de la Ministerul Sănătății, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Apărării, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale Şi Familiei, Banca Naţională a Moldovei și de la Centrul pentru Drepturile Omului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE