Banca Națională a Moldovei (BNM) este principala instituție publică responsabilă de menținerea stabilității prețurilor și a sistemului bancar. Prin urmare, importanța acesteia este una incontestabilă, iar politicile sale au un impact nemijlocit asupra calității vieții populației și dezvoltării sustenabile a țării. Succesul în atingerea obiectivelor stipulate depinde în mod direct de nivelul de independență instituțională, personală, operațională și financiară a BNM.
Totodată, principiile de bază ale independenței băncilor centrale sunt stipulate în cele mai importante documente comunitare, cum ar fi Tratatul privind funcționarea băncilor în Uniunea Europeană sau Protocolul nr.4 privind Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și cel al Băncii Centrale Europene. Astfel, orice interferență a forțelor politice în procesul decizional al băncilor centrale contravine atât normelor europene, cât și bunelor practici internaționale, iar riscurile unor asemenea interferențe pentru bunăstarea populației și dezvoltarea țării sunt iminente.
Acest document de politici are drept scop de a identifica principalele lacune legislative și instituționale care afectează sau riscă să afecteze independența BNM, precum și de a oferi un set de recomandări menite să amelioreze situația în acest domeniu. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE