Forumul public defășurat ieri dintre conducătorii țării și reprezentanții societății civil s-a lansat cu mai multe acuzații, replici și incidente, anunță Politik.md. În timp ce reprezentanții civililor i-au criticat dur pe cei de la guvernare pentru mimarea reformelor, pentru jaful din sistemul bancar și pentru politizarea excesivă a instituțiilor statului, ultimii i-au criticat reciproc pe reprezentanții societății civile.
Președintele țării, Nicolae Timofti și-a exprimat dezamăgirea față de faptul că situația actuală din societate este folosită pe larg de către forțele antieuropene. „Ele stau la pândă şi se manifestă sfidător nişte elemente politice finanţate de surse oculte. Nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă ar fi existat mai multă responsabilitate la nivelul instituţiilor publice şi actorilor politici.
Sunt profund dezamăgit cum înţeleg unii procesul de guvernare – de căpătuire a celor necăjiţi. Unii funcţionari publici trebuie puşi la respect. Să recunoaştem, este starea de lucruri în zona publică. Să deschidem ochii şi să vedem încotro ne îndreptăm. Am semnat un acord cu UE, care ne-a finanţat generos şi ne-a deschis graniţele. Însă nu ne vom putea considera europeni dacă vom continua să trăim după nişte concepte învechite”, a recunoscut Timofti.
Greșelile actualei guvernări au fost recunoscute și de către premierul Valeriu Streleț, dar și de către președintele Parlamentului, Andrian Candu. Cei doi, însă, au spus că manifestările stradale nu creează o premiză pentru ca investitorii străini să vină în țară.
După ce liderul platformei „DA”, Andrei Năstase a expus opinia protestatarilor din PMAN, liberalul Mihai Ghimpu a reacționat dur și a negat orice putere juridică a revendicărilor prezentate de către Năstase. Ulterior, când liderul PLDM, Vlad Filat, și-a început discursul, reprezentanții platformei DA au părăsit sala în semn de protest.
Critici dure la adresa guvernării au venit și din partea directorului IPP, Arcadie Barbăroșie, dar și din partea vicepreședintei CNP, Antonița Fonari. De asemenea, cu obiecții față de guvernare a venit și jurnalista Natalia Morari, precum și alți reprezentanți ai societății civile.