Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei şi-a angajat soţia la primărie în funcţia de contabil. Conducătorul localităţii susţine că a făcut acest lucru, deoarece instituţia ducea lipsă de cadre.
În anul 2011, Ion Terintii a candidat la funcţia de primar pe listele Partidului Democrat din Moldova. În anul 2012, primarul a angajat-o pe soţia sa, Lucia Terintii, în calitate de contabilă la primărie. Consilierul local din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Petru Maler, spune că în cadrul şedinţei Consiliului local s-a discutat problema angajării Luciei Terintii, însă primarul a argumentat atunci că el este conducătorul instituţiei şi tot el decide pe cine angajează în primărie.
La rândul său, primarul spune că şi-a adus soţia în această funcţie, deoarece în instituţie era un loc vacant şi nu erau candidaţi care să ocupe acest post. „Nu a fost angajată prin concurs. Despre ce fel de de concurs poate fi vorba, dacă în primărie nu avea cine lucra? Am angajat-o pe soţie printr-o dispoziţie emisă de mine”, specifică primarul.
Contabila - arhivar prin cumul
Un alt consilier local, Ion Pantaz, de la Partidul Liberal Democrat din Moldova afirmă că primarul ar fi suplinit numărul de funcţii în cadrul primăriei pentru a-i majora salariul soţiei. „A fost instituit un post nou în primărie, cel de arhivar. Problema este că nu a fost angajat nimeni în această funcţie. Jumătate din salariul arhivarului acum îi revine secretarei dactilografe, iar cealată jumătate de salariu - soţiei primarului. Aşa că doamna Lucia Terintii are un salariu şi jumătate. Nu-i rău pentru un locuitor din mediul rural”, afirmă consilierul PLDM. Lucia Terintii susţine, însă, că ea primeşte doar 25 la sută din salariul de funcţie al arhivarului.
Precizăm că, potrivit Legii cu privire la salarizarea în sectorul public, salariul de funcţie al unui contabil din cadrul autorităţilor publice locale variază de la 750 până la 1 160 lei, iar cel de arhivar este de 1 350 de lei. Totodată, salariaţii din unităţile bugetare beneficiază şi de sporuri salariale, dar şi de premii. Mărimea acestor sporuri şi premii variază în funcţie de vechimea în muncă a salariatului, cât şi de gradul de calificare al acestuia.
Galina Bostan, expert anticorupţie, susţine că situaţia cu angajarea neamurilor în primării a scăpat de sub control. „Cred că în majoritatea primăriilor din ţară lucrează rude de-ale conducătorilor administraţiei publice locale. În opinia mea, primarii ştiu că angajarea rudelor în instituţia pe care o conduc este ilegală, fiind făcută din interes, însă totuşi recurg la această metodă, deoarece sunt conştienţi că nu vor fi pedepsiţi”, afirmă Galina Bostan.