Încă o tentativă a statului de a lansa o nouă licitație cu strigare pentru locațiunea spațiilor din zona sterilă și dutty free, de la Aeroport după ce licitația anterioară a fost anulată. Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat despre lansarea unei noi licitații cu strigare pentru locațiunea spațiilor din zona sterilă și dutty free, după ce licitația anterioară a fost anulată, notează radiomoldova.md
Astfel, activele neutilizate destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, vor fi închiriate pe un termen de 3 ani.
Comunicatul informativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova la data de 8 martie curent.
Potrivit calendarului, perioada de depunere a ofertelor este 11-25 martie, ulterior, perioada de examinare a cererilor și a actelor confirmative depuse (determinarea/confirmarea eligibilității participanților) va fi 26-28 martie, iar licitația propriu-zisă va avea loc la data de 29 martie. Caietul de sarcini poate fi accesat pe pagina oficială a Aeroportului.
Menționăm că licitația anterioară a fost anulată, după ce doar două companii au aplicat. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a precizat că este vorba despre LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă.
„Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, spunea Andrei Spînu.
Amintim că în spațiul public, s-a vehiculat că firma „Lagardere Travel Retail” ar urma să câștige licitația, caietul de sarcini fiind scris în favoarea companiei. Asta, deși presa a scris că firma respectivă a provocat un scandal de corupție la un concurs similar de la Aeroportul Otopeni, România, care a devenit obiect al unui dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție de la București.
Între timp, s-a aflat că această companie și-a înregistrat o reprezentanță în Republica Moldova, în luna noiembrie 2023, cu puțin timp înainte ca autoritățile să anunțe despre intenția de a înstrăina spațiile de la aeroport, ceea ce a ridicat și mai multe semne de întrebare.
În infrastructura Aeroportului Internațional Chișinău sunt necesare investiții între 200 și 300 de milioane de Euro, care trebuie făcute în următorii cinci ani. Aceasta presupune un terminal nou, care să facă față unui flux de până la 5 milioane de pasageri, reabilitarea pistei și parcării pentru aeronave, dar și infrastructură conexă, cum ar fi o parcare pentru automobile declara ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu