Republica Moldova a fost condamnată din nou de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Hotărârea a fost pronunțată ieri și se referă la un caz de privare a unei mame de drepturile părintești, comunică Politik.md cu referire la informațiile furnizate de Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului”.
Cazul datează încă din 2011, când, solicitate să intervină, autoritățile au lăsat-o pe o mamă fără fiica ei de patru ani. Motivul invocat de oamenii legii a fost că femeia obișnuia să consume alcool, își neglija fiica, o punea să cerșească și avea un comportament apreciat ca fiind imoral.
După ce femeia a mai născut un copil pe care l-a lăsat în grija statului, s-a constatat că și fetița de patru ani suferea de mai multe boli, ca urmare a violenței și condițiilor în care a locuit. Drept urmare, femeia a fost privată de drepturile părintești, iar fetița a fost plasată în grija unui lucrător social profesionist. Ulterior, mamei biologice i-a fost interzis s-o viziteze pe copilă, fapt pentru care aceasta s-a și plâns la CEDO.
Curtea a constatat, cu 5 voturi la 2, violarea art. 8 din Convenție. Magistrații CEDO au notat că, pentru a ajunge la concluzia respectivă, instanțele de judecată s-au rezumat la reiterarea motivelor invocate de autorităților sociale, rapoartelor poliției și inspectarea locuinței reclamantului. Totodată, nu au fost examinate alte dovezi, cum ar fi rapoartele anterioare a poliției sau autorităților sociale, sau declarațiile vecinilor, deși în materialele cauzei conțineau declarațiile a 15 vecini care declarau contrariul. Instanțele naționale au decis să ignore probele invocate mamă, în loc să le evalueze.
Curtea a constatat că nu există nici un indiciu că instanțele naționale ar fi căutat probe independente, cum ar fi evaluarea unui psiholog, pentru a evalua maturitatea emoțională a reclamantului și motivația de a acționa ca un părinte responsabil și de a rezolva dificultățile locative. Motivarea instanțelor naționale nu a inclus vreo analiză a încercărilor reclamantului de a-și îmbunătăți situația sa, după luarea forțată a fetiței, cum ar fi angajarea, curățenia casei și îndeplinirea formalităților pentru încadrarea copilei într-o instituție preșcolară.
Pentru prejudiciile materiale și morale cauzate, victima va primi din bugetul de stat o recompensă de 8 530 de Euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE