Potrivit analizei, nu a existat un scop general, materialele fiind create pentru a amplifica o narativă pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Autorii raportului au găsit suficiente dovezi care să demonstreze existenţa unor actori ce au încercat să schimbe dezvoltarea unor ştiri în Europa, inclusiv dezbateri privind Brexit.

La 4 martie 2019, un articol publicat de preşedintele francez Emmanuel Macron, privind viitorul Europei, a provocat o creştere de aproximativ 79% a activităţii conturilor care promovează dezimformare. Firma de securitate care a realizat analiza, SafeGuard Cyber, a informat că deţine o bază de date de peste 500.000 de conturi online false, suspectate că ar proveni din Rusia.

Comisarul european Julian King a declarat că aceste dovezi "subliniază pericolul dezimformării online".

"Actorii de acest fel, indiferent dacă sunt statali sau non-statali, nu vor evita să folosească internetul pentru a încerca să influenţeze sau să se implice în procesele noastre democrate", a declarat Julian King.

"A trebuit să depunem mult efort în ultimul an pentru a contracara această ameninţare. Cu toate acestea, au mai rămas multe de făcut, inclusiv din partea marilor platforme online - este vital să asigurăm securitatea alegerilor noastre", a adăugat acesta.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE