Republica Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce mai multor zeci de mii de locuitori din enclava separatistă Transnistria li s-a întrerupt furnizarea de gaze rusești, a declarat vineri premierul Dorin Recean. Tranzitul de gaze rusești prin Ucraina, care asigura livrările spre Europa Centrală și de Est, a fost oprit la sfârșitul anului 2024, deoarece autoritățile de la Kiev au refuzat să mai facă afaceri cu administrația de la Moscova, transmite Reuters.

Recean a spus că Republica Moldova își va acoperi nevoile energetice prin producție internă și importuri, dar a remarcat că regiunea transnistreană a suferit o lovitură dureroasă în ciuda legăturilor sale cu Moscova, scrie sursa citată.

„Punând în pericol viitorul protectoratului pe care l-a susținut timp de trei decenii într-un efort de a destabiliza Republica Moldova, Rusia dezvăluie rezultatul inevitabil pentru toți aliații săi - trădarea și izolarea”, a precizat Dorin Recean.

„Tratăm această situație ca pe o criză de securitate care urmărește să permită revenirea forțelor pro-ruse la putere în Republica Moldova și armonizarea teritoriului nostru împotriva Ucrainei, cu care împărțim o graniță de 1.200 km”, a mai adăugat oficialul.

Reuters mai scrie că Republica Moldova obișnuia să primească cea mai mare parte a energiei electrice din Transnistria, dar în condițiile în care autoritățile de la Kiev au declarat ferm că vor opri tranzitul gazelor din Rusia, guvernul de la Chișinău a pregătit aranjamente alternative, cu un amestec de producție internă și importuri de energie electrică din România. Premierul Dorin Recean a mai declarat că guvernul este în continuare angajat să ajute regiunea transnistreană.a livrările

În timp ce Guvernul de la Chișinău este gata să ajute malul stâng al Nistrului, „Tiraspoltransgaz” a refuzat ajutorul propus de „Moldovagaz” și „Energocom”. Informația a fost confirmată de șeful interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

În răspunsul trimis pe 2 ianuarie, autoritățile transnistrene au respins oferta, susținând că aceasta ar implica achiziționarea de gaze la prețuri „mai mari și instabile”. Tiraspolul a mai declarat că se așteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze conform contractului care expiră în 2026, notează IPN.

Companiile „Moldovagaz” și „Energocom” au anunțat că sunt dispuse să ajute „Tiraspoltransgaz” în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană, pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în actuală situație de criză.

Gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova, pe baza unui acord de agenție cu „Tiraspoltransgaz”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE