S.A. „Apă-Canal Chişinău” va construi prima uzină de producere a hipocloritului de sodiu, utilizat la tratarea apei potabile.
Actualmente substanţa activă este adusă din România. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de săptămâna trecută, două autocamioane ale furnizorului de apă din capitală au rămas blocate în nămeţi în regiunea Buzău.
Potrivit directorului S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, în lipsa hipocloritului de sodiu, din 3 februarie curent exista riscul să se revină temporar la tratarea apei cu clor gazos.
Proiectul de construcţie a uzinei este una din investițiile prioritare, susţinută financiar de BERD şi Banca Europeană de Investiţii, care a acordat un împrumut în valoare de 62 mln de euro, dintre care 14 mln de euro – sub formă de grant.
Uzina va fi construită la Staţia de tratare a apei din strada Studenţilor, sectorul Râşcani al capitalei, conform „Programului de alimentare cu apă şi tratare a apelor uzate în mun. Chişinău – Studiul de Fezabilitate”, elaborat în 2012 de către companie franceză. Valoarea totală a studiului se estimează la circa 3 mln de euro, oferite sub formă de grant.
Constantin Becciev a subliniat că proiectul presupune investiţii foarte serioase și la Staţia de Epurare, obiectiv despre care se discută de 15 ani. Astfel, la Staţia de Epurare va fi implementată o nouă tehnologie de prelucrare a nămolului, care va înlocui tehnologia geo tuburilor. La fel, vor fi construite obiective ce vor permite producerea biogazului, energiei termice şi electrice.
Menţionăm că, astăzi, 7 februarie, reprezentanţii autorizaţi ai BERD şi BEI, primarul capitalei şi directorul S.A. „Apă-Canal Chişinău” au semnat acordurile de garanţie şi susţinere, a împrumutului în valoare de 62 mln de euro. Durata programului este circa cinci ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE