Marţi, 16 februarie s-au împlinit 15 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Costin, numit primul primar democrat al capitalei (1990-1994) şi promotorul Mişcării Naţionale din Basarabia. Primăria Municipiului Chişinău împreună cu Asociaţia Parlamentul-90 au organizat o expoziţie cu fotografii, documente şi materiale publicate în mass-media, intitulată sugestiv “Memoria peliculei”.
Oficiali, istorici, pedagogi, dar şi oameni simpli i-au adus un omagiu celui care a susţinut revenirea la limba română şi alfabetul latin, la tradiţiile naţionale în învăţământ şi cultură prin deschiderea liceelor româno-englez „Mircea Eliade”, româno-francez „Gheorghe Asachi”, româno-italian „Danti Alighieri”, a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu” şi „Transilvania”). Lui i se datorează, în mare, reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului”, instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor, redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală.
Cei care l-au cunoscut susţin că Nicolae Costin a fost un om care a luptat pentru dreptate şi pentru tot ce este nou. Şi din acest motiv, “a avut mulţi neprieteni care nu au privit cu ochi buni schimbările bune din oraş şi din republică în general în acea perioadă”, a declarat primarul general Dorin Chirtoacă.
“A fost un om care a luptat pentru dreptate şi a suferit foarte mult pentru dânsa. Era un om înflăcărat pentru dreptate, pentru lume, pentru popor, pentru capitala noastră. Vroia ceva nou şi lupta mereu pentru asta, să renască acest oraş”, spune Raisa Chicu, pretura Buiucani.
Istoricul Ion Buga spune că Nicolae Costin se mândrea cu rădăcinile sale costineşti, iar numele pe care îl purta îl obliga la muncă în numele societăţii. “Acest bărbat al neamului a fost un luptător care ştia pentru ce activează şi luptă şi unde urmează să mergem în Europa. Nicolae Costin rămâne în istoria mişcării renaşterii drept un fruntaş pregătit pentru această misiune”.
Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936 la Pecişte, Rezina. A absolvit Şcoala Pedagogică din Orhei, apoi Facultatea de Istorie a USM. A fost învăţător la Pecişte, profesor universitar la Bălţi şi la USM, semnând 35 de publicaţii ştiinţifice în domeniul sociologiei. A fost preşedinte executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în primul parlament democratic al R. Moldova, coautor al Declaraţiei de Independenţă şi Constituţiei RM, preşedinte al Consiliului municipal şi primar general al Chişinăului (1990-1994).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE